Image default
Ευρώπη

Απίθανη η συμπερίληψη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο νόμο της ΕΕ περί δέουσας επιμέλειας

Ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών βιομηχανίας της ΕΕ την Πέμπτη (1 Δεκεμβρίου), η μάχη για το αν θα συμπεριληφθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) συνεχίζεται με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να απειλούν να εμποδίσουν μια κοινή θέση των κρατών μελών.

Η CSDDD, που προτάθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή της ΕΕ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αποσκοπεί στο να καταστήσει τις εταιρείες υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα στις αλυσίδες αξίας τους.

Επί του παρόντος διαπραγματεύεται στο Κοινοβούλιο και μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου η τσεχική Προεδρία επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία την Πέμπτη.

Ενώ οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών μελών της ΕΕ φάνηκε να έχουν μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου) για να καταθέσουν το θέμα προς ψήφιση μεταξύ των υπουργών αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία απειλούν τώρα να σχηματίσουν μια μειοψηφία αποκλεισμού σε περίπτωση που το κείμενο δεν θα αλλάξει, επιβεβαίωσαν πολλαπλές πηγές της ΕΕ στη EURACTIV.

Σύμφωνα με μια γαλλική πρόταση για την τροποποίηση της θέσης του Συμβουλίου, που είδε η EURACTIV, στόχος της μειοψηφίας είναι να εξαιρεθούν οι τραπεζικές υπηρεσίες από το πεδίο εφαρμογής του CSDDD. Αυτό θα σήμαινε ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από τα δάνειά τους.

Ανανεωμένες διαπραγματεύσεις την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου)

Ωστόσο, «εάν ο τραπεζικός τομέας εξαιρεθεί, μπορεί να υπάρξει μια μειοψηφία αποκλεισμού από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο διπλωμάτης ενός κράτους μέλους της ΕΕ στη EURACTIV, αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια ορισμένων κυβερνήσεων κρατών μελών ότι το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας έχει ήδη περιοριστεί υπερβολικά.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, κατέστη σαφές ότι η θέση του Συμβουλίου θα εξαιρούσε τις επενδυτικές δραστηριότητες από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Για να βρεθεί συμβιβασμός, οι διαπραγματευτές των κρατών μελών θα ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για την κοινή θέση την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου), μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών των κρατών μελών που θα πρέπει να εγκρίνουν τη «γενική προσέγγιση», όπως ονομάζεται η θέση των κρατών μελών.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι απόψεις σχετικά με τη CSDDD ποικίλλουν. Η Invest Europe, μια ένωση επενδυτικών εταιρειών που είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ένα πολύ μεγάλο πεδίο εφαρμογής θα δημιουργούσε «ένα επίπεδο επιχειρηματικής αβεβαιότητας και ανησυχιών για δικαστικές διενέξεις που θα μπορούσε να καταστήσει την ΕΕ στο σύνολό της έναν πολύ μη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», φαίνεται τώρα μάλλον ευχαριστημένη με το κείμενο που συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

«Είμαστε λογικά ικανοποιημένοι», δήλωσε στη EURACTIV ο διευθυντής δημόσιων υποθέσεων της Invest Europe, Μάρτιν Μπρεσόν.

Διχασμένες απόψεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Ωστόσο, το συναίσθημα αυτό δεν συμμερίζονται όλες οι επενδυτικές εταιρείες. Στις 24 Νοεμβρίου, μια συμμαχία ενώσεων και εταιρειών βιώσιμων επενδύσεων εξέδωσε δήλωση με την οποία ζητούσε «ισχυρή, συνεχή δέουσα επιμέλεια από τις χρηματοπιστωτικές και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε όλη την αλυσίδα αξίας».

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση, δεδομένου ότι ο άμεσος δανεισμός θα εξακολουθήσει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σε αντίθεση με τις επενδύσεις σε μετοχές ή τα εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με ένα συμβιβαστικό κείμενο που είδε η EURACTIV.

«Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) υποστηρίζει τη συμφωνία σχετικά με τη γενική προσέγγιση για την οδηγία CSDDD», δήλωσε εκπρόσωπος της EBF στη EURACTIV πριν καταστεί σαφές ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα απειλούσαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Η WSBI-ESBG, μια συμμαχία τραπεζών λιανικής και ταμιευτηρίου, είναι πιο επικριτική απέναντι στην οδηγία. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητη μια βαθιά αξιολόγηση των προτεινόμενων κανόνων υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Πέτερ Σάιμον, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Ταμιευτηρίου και Λιανικής Τραπεζικής (ESBG), αναφερόμενος στην έλλειψη πρώτων υλών και την ενεργειακή κρίση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη γαλλική ώθηση για την αφαίρεση των τραπεζικών υπηρεσιών από το πεδίο εφαρμογής της CSDDD, η WSBI-ESBG δήλωσε ότι πιστεύει ότι «η εξέταση από τις γαλλικές αρχές είναι γενικά ευπρόσδεκτη». Παραίτηση από έναν σημαντικό μοχλό επηρεασμού της επιχειρηματικής συμπεριφοράς;

Παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, εν τω μεταξύ, είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών. «Η κατάσταση όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πραγματικά κακή», δήλωσε στη EURACTIV η Σίλβια Όμπρεγκον, υπεύθυνη πολιτικής στον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για την Εταιρική Δικαιοσύνη (ECCJ).

«Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν τεράστια επιρροή στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι αυτός ο μοχλός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος δεν θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το κείμενο των κρατών μελών.

«Εάν εξαιρεθεί ένας τόσο ισχυρός τομέας, αυτό δεν θα μας φέρει πιο κοντά στους κλιματικούς μας στόχους».

Το Κοινοβούλιο θα έχει επίσης λόγο Πριν από την έγκριση της οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο, η διαδικασία εξεύρεσης κοινής διαπραγματευτικής θέσης σχετικά με την ΟΚΑΠ είναι λιγότερο προχωρημένη και αναμένεται να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2023.

Εκεί, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα μπορούσε να συναντήσει ένα λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον.

«Για να είναι αποτελεσματική [η οδηγία CSDDD], ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να συμπεριληφθεί στο πεδίο εφαρμογής λόγω του μεγέθους και της σημασίας του», δήλωσε στη EURACTIV ο Μπάρι Άντριους, ένας από τους κορυφαίους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον φάκελο από τη φιλελεύθερη ομάδα, λέγοντας ότι είναι «απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες έχουν αφαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής στο κείμενο του Συμβουλίου».

[Επιμέλεια: Alice Taylor]

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin