Image default
Ευρώπη

Μετά τον Πούτιν, συνάντηση προέδρου του Καζακστάν με Μακρόν στο Παρίσι

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Καζακστάν Κασί-Ζομάρτ Τοκάγιεφ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Τοκάγιεφ έφτασε στη Γαλλία για διήμερη επίσκεψη για να συζητήσει στρατηγικές συνεργασίες στον εμπορικό, οικονομικό, επενδυτικό και ανθρωπιστικό τομέα. Θα συμμετάσχει επίσης σε συναντήσεις με γαλλικές εταιρείες.

Αυτή η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη με Ευρωπαίο ηγέτη μετά την επανεκλογή του στις 20 Νοεμβρίου και η δεύτερη μετά από μια σύντομη επίσκεψη στον Πούτιν τη Δευτέρα.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κρεμλίνο μεταξύ των προέδρων του Καζακστάν και της Ρωσίας, μίλησαν για τη δημιουργία μιας «τριμερούς ένωσης φυσικού αερίου» που θα αποτελείται από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των εδαφών του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Τοκάγεφ, Ρουσλάν Ζελντίμπεϊ.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, πηγή προσκείμενη στο θέμα υπενθύμισε ότι η προαναφερθείσα ένωση φυσικού αερίου «δεν αποσκοπεί στην παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας» και πρέπει ακόμη να «κατανοηθεί και να μελετηθεί».

Η πηγή ανέφερε ότι η Γαλλία είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες-επενδυτές, καθώς το Παρίσι έχει επενδύσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του Καζακστάν και ότι η χώρα αντιπροσωπεύει το 90% του εμπορίου της Γαλλίας με την Κεντρική Ασία, και συγκεκριμένα στον πυρηνικό τομέα.

«Η Γαλλία δραστηριοποιείται στον πυρηνικό τομέα στο Καζακστάν, συγκεκριμένα με την Orano», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι και η EDF ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους υποψήφιους για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Καζακστάν μέχρι το τέλος της δεκαετίας μαζί με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε νωρίτερα το 2022 η Le Monde από την Τεχνική Επιτροπή της Ευρατόμ, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν έχουν παράσχει έως και το 55% των γαλλικών προμηθειών ουρανίου. Το 2020, το Καζακστάν ήταν ο πρώτος παγκόσμιος παραγωγός φυσικού ουρανίου (40,6%) και ο δεύτερος προμηθευτής ουρανίου για την ΕΕ (22,99%) μετά τον Νίγηρα (24,26%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρατόμ.

Το Καζακστάν βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ στην Κεντρική Ασία. Στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο στις 7 Νοεμβρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με τον πρωθυπουργό του Καζακστάν Αλικάν Σμαΐλοφ.

Στο έγγραφο, τα δύο μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα εταιρική σχέση που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με πρώτες ύλες, την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας ανανεώσιμου υδρογόνου και συσσωρευτών και την ενίσχυση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού των δύο οικονομιών.

«Αυτή η εταιρική σχέση θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους επενδυτές να έχουν καλύτερη και πιο προνομιακή πρόσβαση στην αγορά του Καζακστάν», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος της ΕΥΕΔ Ντιέτμαρ Κρίσλερ στη EURACTIV κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Καζακστάν. «Θα ήθελα μάλιστα να ελπίζω ότι θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας», πρόσθεσε.

(Charles Szumski | EURACTIV.com)

Σχετικα αρθρα

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin

Έκκληση στους Λετονούς να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας

admin

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom

admin