Image default
Ευρώπη

Καμία ζωή δεν χάθηκε σε ισπανικό έδαφος στη Μελίγια επιμένει ο αρμόδιος Ισπανός υπουργός

Καμία ζωή δεν χάθηκε σε ισπανικό έδαφος, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες κατά των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας που επιμένουν ότι απέτυχαν να αποτρέψουν δεκάδες θανάτους μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός σε ισπανικό έδαφος.

Ο Γκράντε-Μαρλάσκα (PSOE/S&D) εμφανίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου για να ρίξει φως στην τραγωδία που έλαβε χώρα στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στις 24 Ιουνίου, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την Τρίτη, η Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επέκρινε την Ισπανία για τους χειρισμούς της σχετικά με το μαζικό πέρασμα του φράχτη της Μελίγια από μετανάστες και επέμεινε ότι δεν πρέπει να συμβάλει στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Μαρόκο, ανέφερε η EFE.

Μια κοινή έρευνα των EL PAÍS, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και Enass, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τα γεγονότα μέσω της ανάλυσης περισσότερων από 140 βίντεο, 40 συνεντεύξεων και μιας τρισδιάστατης αναπαράστασης του συνοριακού σταθμού “Barrio Chino” (Chinatown), όπου έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα.

Τα βίντεο που δείχνουν τα θύματα να σύρονται μακριά υποδηλώνουν ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας θάνατος σε ισπανικό έδαφος. Ωστόσο, ο Γκραντε-Μαρλάσκα απέρριψε αυτή την εκδοχή και επανέλαβε ότι κανείς δεν πέθανε σε ισπανικό έδαφος.

«Δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής σε εθνικό έδαφος», επέμεινε.

Ο Μαρλάσκα επανέλαβε ότι «τα γεγονότα έλαβαν χώρα κυρίως σε μαροκινό έδαφος». Κάθε φορά αναφερόταν σε αυτά ως «γεγονότα στη Ναντόρ» (τη μαροκινή συνοριακή πόλη και όχι στη Μελίγια, ισπανικό έδαφος). Και υπενθύμισε τη «βία» με την οποία έδρασαν οι μετανάστες.

Τα γεγονότα ερευνώνται από την ισπανική εισαγγελία και τον Συνήγορο του Πολίτη. Η ΜΚΟ Lighthouse Reports, με έδρα την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι συνθλίφθηκαν στην ισπανική πλευρά των συνόρων, εγκαταλείφθηκαν χωρίς ιατρική φροντίδα και ότι ορισμένοι θάνατοι σημειώθηκαν σε ισπανικό έδαφος.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε εβδομήντα ημέρες που ο υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα γεγονότα.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP) τον κατηγόρησε την Τετάρτη για «ψέματα» και τον κάλεσε να παραιτηθεί αμέσως. Επιπλέον, ο αριστερός εταίρος του συνασπισμού Unidas Podemos (United We GUE-NGL) του PSOE (S&D) στην ισπανική εκτελεστική εξουσία κάλεσε τον υπουργό να παράσχει περισσότερα στοιχεία και να διευκρινίσει τα γεγονότα.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Γκράντε-Μαρλάσκα απέρριψε παρόμοιες κατηγορίες μετά το ντοκιμαντέρ «Θάνατος στα σύνορα» που προβλήθηκε από το BBC και έδειξε συγκλονιστικές σκηνές από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας. Ορισμένα αποσπάσματα έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια περιοχή του συνοριακού σταθμού, άλλοι ακίνητοι, άλλοι ταλαιπωρημένοι.

Ωστόσο, την Τετάρτη ο υπουργός επανέλαβε ότι η ισπανική Πολιτοφυλακή (στρατιωτική αστυνομία) ενήργησε «αναλογικά, σύμφωνα με το νόμο και αποφασιστικά» κατά τη διάρκεια της μαζικής παραβίασης των συνόρων.

Επέμεινε ότι οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ισπανίας «με τον ίδιο επαγγελματισμό, τον ίδιο υποδειγματικό χαρακτήρα και τη δέσμευση στη νομιμότητα».

Μετά το περιστατικό του Ιουνίου, οι ισπανικές και μαροκινές αρχές υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους, επικαλούμενες τη βία των μεταναστών και τη χρήση εύλογης βίας για τον έλεγχο της κατάστασης.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin