Image default
Οικονομία

Ποιοι επιλέγουν Αθήνα τις φετινές γιορτές

Στην πρώτη θέση όσον αφορά τον τζίρο (6,13%), όσο και τις διανυκτερεύσεις (5,61%) σε ξενοδοχεία της Αθήνας, για τη φετινή περίοδο των εορτών (19/12/2022 έως 15/01/2023), βρίσκονται οι Ισραηλινοί τουρίστες.

Πρόκειται για στοιχεία που εμπεριέχονται σε ανάλυση της ΑΧΙΑ Hospitality για την πορεία των ξενοδοχειακών κρατήσεων για το 2022, την πορεία των κρατήσεων στην Αθήνα για την περίοδο των εορτών και τις προκρατήσεις για την ερχόμενη σεζόν.

Όσον αφορά τα ποσοστά τζίρου κατά την εορταστική περίοδο, μετά τους επισκέπτες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (5,2%), ακολουθούν οι Βρετανοί (3,8%), οι Ρουμάνοι (3,79%), οι Ιταλοί (3,78%), οι Έλληνες (3,64%), οι Κύπριοι (2,59%), οι επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2,47%) και από τη Γερμανία (2,29%).

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν το μεγαλύτερο ADR (μέση τιμή ανά δωμάτιο) στα 195,88€, σχεδόν το διπλάσιο από την μέση τιμή των Χριστουγέννων (98,62 ευρώ) και κάτι παραπάνω από τον διπλάσιο μέσο όρο της πρωτοχρονιάς (95,48 ευρώ). Στην 2η θέση βρίσκονται οι Κύπριοι με αρκετά υψηλό ADR 141,15 ευρώ, ενώ την 3η θέση κατέχουν οι Βρετανοί με 133,87 ευρώ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται το ADR των Ελλήνων στα 88,60 ευρώ  πιο χαμηλά και από τις δυο εορταστικές ημέρες. Όσο αναφορά τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων την πρωτιά κατέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6,5 νύχτες και την 2η θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,6 νύχτες. Οι Ισραηλινοί, ενώ είναι πρώτοι σε κρατήσεις και τζίρο, σε επίπεδο ADR κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΑΧΙΑ Hospitality, η φετινή χρονιά ήταν απολύτως επιτυχημένη, αφού παρά τον συγκρατημένο ρυθμό κρατήσεων στις αρχές του 2022, που ήταν μειωμένος κατά 44,73% σε σύγκριση με το 2019, τελικά ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 24,69%. Οι Αμερικάνοι είναι πρώτοι με διαφορά στις εθνικότητες που επισκέφτηκαν τα καταλύματα το 2022 με 33% επί του συνόλου  ξεπερνώντας το 2019 που κυμάνθηκε στο 28%.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές και λόγω της πανδημίας οι Γάλλοι ήταν πρώτη εθνικότητα σε κρατήσεις με 29% και 27%, ενώ η Αμερική που δεν ταξίδεψε το 2020 ήταν στο 5%  ενώ το 2021 άρχισε να ανακάμπτει φτάνοντας το 25% των κρατήσεων. Η Γερμανία παρουσίασε και αυτή αύξηση το 2020 (17%) και το 2021 (12%), ενώ το 2022 έπεσε (9%) και επανήλθε στο επίπεδο του 2019 (10%). Η Ελλάδα και η Αγγλία παρουσιάζουν μια σταθερή συμβολή στο σύνολο των κρατήσεων που κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Οι τάσεις για τη χρονιά που έρχεται

Τα πρώτα μηνύματα για την επόμενη σεζόν δείχνουν πως συνεχίζεται η θετική πορεία των κρατήσεων. Η ανάλυση δείχνει πως ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 193% σε σχέση με το 2022, ενώ φαίνεται πως οι κρατήσεις είναι σχεδόν τριπλάσιες για το 2023. Σε παροιμία τροχιά βρίσκεται το ADR  αυξημένο κατά 8,74% σε σχέση με το 2022.

Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ανά κράτηση παραμένει υψηλά σταθερός στις 3,4 νύχτες.

Στην Αθήνα και τις Κυκλάδες οι Αμερικάνοι έρχονται πρώτοι σε αριθμό διανυκτερεύσεων αλλά και σε τζίρο. Μαζί με τους Έλληνες, είναι οι εθνικότητες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό τζίρου από το ποσοστό των διανυκτερεύσεων για το 2023. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την ανάλυση, στην προτίμηση που έχουν οι 2 αυτές εθνικότητες σε ακριβότερους τύπους δωμάτιων. Οι υπόλοιπες αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία), κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο τζίρου από αυτό των διανυκτερεύσεων.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ιόνιο και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου την πρωτιά έχουν οι Βρετανοί επισκέπτες με ποσοστό τζίρου μεγαλύτερο από όλες τις επόμενες 5 καλύτερες αγορές μαζί (Έλληνες, Γερμανοί, Αυστραλοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι). Συγκεκριμένα φτάνουν σε ποσοστό 39% στο Ιόνιο και 24% στο υπόλοιπο της Ελλάδας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημαντική παρουσία έχουν οι Γερμανοί με ποσοστό 13% του συνολικού τζίρου, ενώ στο Ιόνιο οι Γάλλοι και οι Αυστραλοί δείχνουν  καλύτερη δυναμική. Σε αντίθεση με τις Κυκλάδες, η παρουσία των Αμερικάνων και των Ελλήνων είναι μικρή, με ποσοστό του τζίρου μικρότερο από 1,5%.

Σχετικα αρθρα

Στα «τυφλά» προς το παρόν το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

admin

IOBE: Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες – Τι θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Ξεκίνησε η «επιστροφή» πινακίδων – Η διαδικασία

admin

Ο στασιμοπληθωρισμός στο ράφι αποτελεί την νέα κανονικότητα

admin

Κ. Χατζηδάκης για διασύνδεση POS-ταμειακών: Κάποιοι που βολεύονται με τη φοροδιαφυγή θα συμμορφωθούν

admin

Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός – Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

admin

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά

admin

Fed: Στάση… αναμονής στα επιτόκια

admin

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά

admin

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας

admin

Χατζηδάκης: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα – Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές

admin

To νεότευκτο «M/V Leonidas Z» στον στόλο της Euroseas

admin