Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Οι μικροί επενδυτές αγοράζουν οι μεγάλοι πωλούν..

wall-street:-Εβδομαδιαία-άνοδος,-με-την-απασχόληση-να-«κόβει»-φόρα

Κατά τη διάρκεια της πιο άγριας χρονιάς για τις παγκόσμιες αγορές από το 2008, οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν διπλασιάσει τις μετοχές τους. Πολλοί επαγγελματίες, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να πουλάνε.

Τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία είναι δημοφιλή μεταξύ των μεμονωμένων επενδυτών, έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ένα από τα υψηλότερα ποσά που έχουν καταγραφεί σε δεδομένα EPFR που χρονολογούνται από το 2000.

Εν τω μεταξύ, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στοιχηματίζουν ότι οι σημαντικοί δείκτες των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν. Τα αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν τις ταμειακές τους θέσεις σε περίπου 2,5% των χαρτοφυλακίων τους αυτό το φθινόπωρο, από περίπου 1,5% στο τέλος του περασμένου έτους και το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Ο Ben Snider, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, είπε ότι οι θεσμικοί και μεμονωμένοι επενδυτές συχνά απορρίπτουν τις μετοχές παράλληλα όταν η οικονομία επιβραδύνεται και οι δείκτες πέφτουν. Αυτό δεν φαίνεται να συνέβη φέτος, παρά την πτώση του S&P 500.

«Το γεγονός ότι δεν έχετε δει πολλές πωλήσεις από τα νοικοκυριά είναι εκπληκτικό», είπε ο κ. Snider.

Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ συνήθως πωλούν μετοχές περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πτώση του S&P 500 κατά τουλάχιστον 10% από την κορύφωσή του. Οι επενδυτές άντλησαν χρήματα από μετοχικά κεφάλαια το 2015 και το 2018, τις τελευταίες φορές που ο δείκτης υπέστη ετήσιες απώλειες, δείχνουν τα στοιχεία της EPFR.

Ο S&P 500 βρίσκεται σε ρυθμό για τη χειρότερη χρονιά του σε περισσότερο από μια δεκαετία, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια που συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η Federal Reserve και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Τις επόμενες ημέρες, νέα στοιχεία για τις δαπάνες στέγασης και καταναλωτών θα δώσουν περισσότερες ενδείξεις για την υγεία των καταναλωτών των ΗΠΑ και πώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve κυματίζουν στην οικονομία.

Ο Brian Wilkinson, 60 ετών, είπε ότι έχει δει χειρότερα στις αγορές. Έγινε μάρτυρας του κραχ του χρηματιστηρίου του 1987, παρέμεινε επενδυμένος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την οικονομική κρίση του 2008. Η αγορά ανέκαμψε πάντα.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει υψηλές αποδόσεις από τις μετοχές παρά τα ομόλογα.

Ποτέ ο κ. Wilkinson δεν ξοδεύει πολλά χρήματα σε πράγματα όπως το φαγητό έξω ή η ψυχαγωγία, ο κ. Wilkinson συνέχισε να συνεισφέρει μετρητά στην εκκλησία του και να κρύβει χρήματα για συνταξιοδοτικά ταμεία. Φέτος, αύξησε την έκθεσή του σε μετοχές σε περίπου 70% του χαρτοφυλακίου του. Η πληρωμή της υποθήκης για το σπίτι του έδωσε στον κ. Wilkinson, ο οποίος ζει κοντά στο Nashville, Tenn., επιπλέον δύναμη πυρός για να συνεχίσει να επενδύει.

«Οι μετοχές είναι πραγματικά το μόνο παιχνίδι στην πόλη για να νικήσει τελικά τον πληθωρισμό», είπε ο κ. Wilkinson.

Παρόλα αυτά, το να βλέπεις τις επενδύσεις του να πέφτουν ενω προσπαθει ειναι οδυνηρο.

«Είναι οδυνηρό», είπε ο κ. Γουίλκινσον. Αλλά «είναι τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις πτώσεις που πληγώνουν περισσότερο τους ανθρώπους».

Η ανθεκτικότητα των καταναλωτών ήταν ένα απόθεμα στήριξης για την αγορά φέτος. Παρά τις ανησυχίες για ύφεση, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Φυσικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η τάση αλλάζει. Οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε σχεδόν ένα χρόνο, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα για τα πάντα, από ηλεκτρονικά μέχρι βιβλία.

Και η Fed έχει δείξει ότι δεν έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων.

Αυτός είναι ένας λόγος για την απαισιοδοξία πολλών θεσμικών επενδυτών. Οι καθαρές πτωτικές θέσεις που συνδέονται με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το καλοκαίρι, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, ένδειξη ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τα hedge funds προετοιμάζονται για να συνεχίσουν να πέφτουν οι μετοχές. Πολλοί από αυτούς τους επενδυτές φαίνεται να έχουν μειώσει τις πτωτικές θέσεις τους πρόσφατα, αν και στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν ήταν καθόλου ανοδικοί.

Εν τω μεταξύ, ένα μέτρο του πόσο εκτεθειμένα είναι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στη χρηματιστηριακή αγορά – το μερίδιο των θέσεων τους που επενδύονται σε ανοδικές μετοχικές θέσεις έναντι πτωτικών – έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019 μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων που παρακολουθεί η Goldman.

Σε ένα σημείωμα στις αρχές Δεκεμβρίου, η Amy Wu Silverman, διευθύνουσα σύμβουλος της RBC Capital Markets, είπε ότι οι πελάτες της, οι οποίοι περιλαμβάνουν hedge funds και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ήταν «αρκετά πτωτικοί».

Ως ένδειξη του πόσο απρόθυμοι είναι πολλοί να κάνουν τολμηρά στοιχήματα μετοχών, ακόμη και το να γνωρίζουν ότι άλλοι στη Wall Street ήταν πτωτικοί δεν ήταν αρκετό για να δελεάσουν ορισμένους να τηρήσουν μια αντίθετη, ανοδική στάση, είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι στρατηγοί λένε ότι ένα μεγάλο ράλι μέχρι το τέλος του έτους θα έβλεπε πολλούς θεσμικούς επενδυτές να αδικούν.

Μερικοί πιάστηκαν απροσδόκητα το 2020, για παράδειγμα. Η θέση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των αμοιβαίων κεφαλαίων με μόχλευση έφτασε σε χαμηλά επίπεδα γύρω στα μέσα Ιουνίου και ο S&P 500 συνέχισε να αυξάνεται κατά περίπου 8% τους επόμενους δύο μήνες και περίπου 20% μέχρι το τέλος του έτους.

Για πολλά άτομα, ένα τέτοιο ράλι θα ήταν ευπρόσδεκτο αφού μπήκαν για να αγοράσουν την πτώση των μετοχών για μεγάλο μέρος του έτους, μόνο για να δουν τις μετοχές να πέφτουν περαιτέρω. Το buy-the-dip trade, το οποίο αντάμειψε τους επενδυτές αδρά τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008, βρίσκεται σε ρυθμό για τη χειρότερη χρονιά από το 1979, με τις μετοχές να υποχωρούν περίπου 0,7% την εβδομάδα μετά από πτώση 1%, σύμφωνα με την Dow Jones Market.

Ο George Feygin, δικηγόρος με έδρα το Peachtree City, Ga., είπε ότι δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική του φέτος και συνέχισε να προσθέτει στους επενδυτικούς του λογαριασμούς κάθε μήνα. Τον Ιούνιο, έβαλε ένα κομμάτι του μπόνους του σε ένα ταμείο που παρακολουθεί τον S&P 500…

«Αγοράζω χαμηλά, ελπίζω», είπε.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin

Πώς αλλάζει το δημοσιονομικό σκηνικό με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin