Image default
Οικονομία

Moody’s: Η μείωση χρέους της Ελλάδας, μια από τις υψηλότερες παγκοσμίως

Θετικό σήμα ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στέλνει η Moody’s, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Θετικό «σήμα» ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στέλνει η Moody’s, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία αναμένεται να εμφανίσουν για εφέτος χαμηλότερο επίπεδο χρέους συγκριτικά με το 2019. Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική βάση, η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 162,9%. Παράλληλα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο σκέλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Ευρύτερα, σύμφωνα με τη Moody’s, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πυροδοτήσουν μια ήπια ύφεση το 2023. Τα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εξομάλυνση των πιέσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα αμβλύνουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, αλλά η Moody’s εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 60% των κρατών της Ευρωζώνης θα βρεθεί σε ύφεση το 2023. Η υφεσιακή κατάσταση θα οδηγήσει το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ πανδημίας, ενώ η αναπτυξιακή κίνηση της Ισπανίας (0,9%) δεν θα είναι επαρκής ώστε να επαναφέρει την οικονομία της στα προ πανδημίας επίπεδα.

Moody's

Να σημειωθεί πως η Moody’s εντάσσει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που αναμένεται να αποφύγουν την ύφεση καταγράφοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 1%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη βάση ελέγχου και επαναφοράς του πληθωρισμού αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, τη στιγμή που οι υψηλές τιμές ενέργειας θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη κατά το επόμενο έτος.

  • Διαβάστε επίσης: Moody’s: Τα ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιταλίας σε προ πανδημίας επίπεδα για το 2023

Μάλιστα, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς το 2023, ήτοι στο 6,4% (2022: 8,5%) εξαιτίας των «base effects» που σχετίζονται με την ενέργεια και των «second round effects». Επιπλέον, επειδή η αύξηση των ονομαστικών μισθών είναι απίθανο να συμβαδίσει, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα μειωθούν ουσιαστικά επιβαρύνοντας την ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι αυξανόμενες δημογραφικές πιέσεις θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της ανεργίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τους ειδικευμένους εργαζομένους τους, όπως αναφέρει η Moody’s.

Moody's

Ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το αυξανόμενο κόστος ζωής που θα εντείνει τις κοινωνικές και τις πολιτικές πιέσεις. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη θεσπίσει μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά η ύφεση στην Ευρωζώνη και η εκτίμησή της ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα ιστορικά σε μακροπρόθεσμη βάση θα αυξήσουν την πίεση στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερα, ιδίως για να στηρίξουν τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξισορροπήσουν αυτές τις κοινωνικές πτυχές παράλληλα με τις δημοσιονομικές.

Ως προς το πολιτικό σκέλος, η Moody’s επισημαίνει πως οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για εκείνες τις χώρες με μια υπάρχουσα ασταθή πολιτική δυναμική ή με κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις όπως η υψηλή εισοδηματική ανισότητα και η ανεργία των νέων, που είναι ξεκάθαρα ορατά στην Ιταλία και την Ισπανία για παράδειγμα, ή σε χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής βάσης όπως η Ελλάδα και η Κροατία.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin