Image default
Ευρώπη

Γκεοργκίεβα: Μην είστε υπερβολικά αισιόδοξοι για την οικονομία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι λιγότερο κακές απ’ ό,τι φοβόμασταν πριν από λίγους μήνες, είπε συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «λιγότερο κακές δεν σημαίνει καλές».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε η Γκεοργκίεβα προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και το άνοιγμα της Κίνας αναμένεται να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν συμβάλλοντας στη παγκόσμια ανάπτυξη 2,7% φέτος.

«Γιατί να είμαστε προσεκτικοί; Πρώτον, το 2,7% με διαφορά δεν είναι φανταστικό αποτέλεσμα. Είναι ο τρίτος χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι υπέροχο», ανέφερε. «Προσέξτε να μην φτάσετε στην άλλη πλευρά του φάσματος, και από το να είστε πολύ απαισιόδοξοι καταλήξετε να είστε σε υπερβολικά αισιόδοξοι», προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα. «Μείνετε στη μέση του φάσματος του ρεαλισμού που φαίνεται να εξυπηρετεί καλά τον κόσμο».

Στις θετικές ενδείξεις η Γκεοργκίεβα συμπεριέλαβε την δύναμη των αγορών εργασίας «να μεταφράζεται σε δαπάνες των καταναλωτών και να διατηρεί την οικονομία σε άνοδο».

Αναφερόμενη στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριέλαβε την ανάπτυξη της Κίνας που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον «φρικτό» πόλεμος στην Ουκρανία που βλάπτει την παγκόσμια εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητά της έγκειται στον αντίκτυπο των επιτοκίων στην αγορά εργασίας.

«Αν υπάρξει πιο σοβαρός αντίκτυπος από τα επιτόκια, τότε μπορούμε να δούμε την ανεργία να αυξάνεται. Και είναι πολύ διαφορετικό για έναν καταναλωτή να έχει κρίση κόστους ζωής και δουλειά, από το να έχει κρίση κόστους ζωής και να είναι χωρίς δουλειά», είπε χαρακτηριστικά. «Έτσι πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα να αυξηθεί η ανεργία σε μια εποχή που ο δημοσιονομικός χώρος στις κυβερνήσεις είναι πολύ στενός, και δεν μπορούν να κάνουν τόσα πολλά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Και όμως θα πιεστούν να το κάνουν», συνέχισε.

Κοιτώντας μάλιστα προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είπε: «Έχετε όλη την εξουσία. Εάν η δημοσιονομική πολιτική λειτουργεί αντίθετα με τον σκοπό της νομισματικής πολιτικής, τότε ίσως χρειαστεί να αυστηροποιήσετε ακόμη περισσότερο» (τη νομισματική πολιτική).

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin