Image default
Αγορές

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών μετά το sell-off

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών μετά το sell-off

Ήπια ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (20/1), με τις μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν από το sell-off της Πέμπτης, ενώ οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική είναι ακόμα σταθερά στο επίκεντρο.

Οι μετοχές που σχετίζονται με ασφάλειες καταγράφουν άνοδο 0,5% ενώ των αυτοκινήτων υποχωρούν 0,5%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές επιδεινώθηκε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία επανεμφάνισαν ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Τόσο ο βιομηχανικός Dow Jones, όσο και ο S&P 500 κατέγραψαν απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών κινούνται προσεκτικά υψηλότερα στις αρχές των προκαταρκτικών συναλλαγών την Παρασκευή.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο τα βασικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τη γεωπολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Στα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 1% τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), την Παρασκευή, καθώς ο σταθερός πληθωρισμός περιόρισε την όρεξη των χριστουγεννιάτικων αγοραστών.

Δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους είχε προβλέψει μηνιαία αύξηση 0,5% στις λιανικές πωλήσεις ενόψει των εορτασμών του τέλους του έτους.

Η πτώση του Δεκεμβρίου ενισχύει την πτώση του Νοεμβρίου, όταν οι λιανικές πωλήσεις έχασαν ένα αναθεωρημένο 0,5% τον μήνα. Οι πωλήσεις του περασμένου μήνα ήταν κατά 5,8% χαμηλότερες από τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου 2021, εκτιμά η ONS.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώθηκε πρόσφατα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά παρόλα αυτά έφτασε στο 10,5% τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,23% στις 451,48 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,37% στις 14.974,95 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,51% στις 6.988,75 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,44% στις 7.780,82 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,63 στις 25.756 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,91% στις 8.873,69 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,59% στις 5.896,79 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Σχετικα αρθρα

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin

    Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

    admin

    Οι αποδόσεις της τεχνολογίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα μάκρο

    admin

    Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

    admin

    Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

    admin

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin