Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο

Ενισχύθηκε περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία καθώς η ύφεση που πολλοί φοβόντουσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αποφευχθεί.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 86,4 τον Ιανουάριο από 83,2 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη βελτίωση και μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

«Οι εταιρείες μας λένε ότι είναι αισιόδοξες για τους επόμενους έξι μήνες και αυτό υποδηλώνει συνολικά ότι θα αποφύγουμε μια τεχνική ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ, στο - την Τετάρτη. Πάντως ο ίδιος αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από βελτίωση προς το καλοκαίρι.

«Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία ήταν ένα σενάριο περιορισμού των ροών του φυσικού αερίου», είπε. «Αυτός ο κίνδυνος είναι πλέον εκτός συζήτησης λόγω του ήπιου καιρού και των αποθηκών αερίου που είναι γεμάτες».

Η έρευνα προστίθεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν καλύτερες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας την ελπίδα ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να υποχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τώρα το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% φέτος, αντί της συρρίκνωσης 0,4% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προβλέψεις που θα παρουσιαστούν αργότερα την Τετάρτη.

Η Bundesbank είπε επίσης ότι η παραγωγή παρέμεινε λίγο-πολύ στάσιμη, και δεν συρρικνώθηκε, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Τα στοιχεία για το δ’ τριμήνου αναμένονται στις 31 Ιανουαρίου.

– - -

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin