Image default
Ευρώπη

Οι εταιρικές απολύσεις εξαπλώνονται πέρα από τεχνολογικούς γίγαντες

Μόνο αυτήν την εβδομάδα, τέσσερις εταιρείες έκοψαν από 10.000 θέσεις εργασίας. Το πρόσφατο κύμα απολύσεων εταιρειών αρχίζει να επεκτείνεται πέρα από τον τεχνολογικό τομέα, καθώς οι εταιρείες αξιολογούν τα αποτελέσματά τους και «σφίγγουν το ζωνάρι» εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στην αρχή του έτους, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στον κλάδο της τεχνολογίας, περιλάμβαναν τη Meta, μητρική του Facebook, το Twitter Inc., τη μητρική της Google, τη Microsoft και την IBM.

Η επιβράδυνση στον κλάδο της τεχνολογίας έχει αρχίσει επίσης να αντηχεί στη Wall Street όπου τα έσοδα από συμφωνίες που σχετίζονται με την τεχνολογία έχουν μειωθεί.

Πέρα από την τεχνολογία, εταιρείες όπως η Dow και η 3M έχουν ανακοινώσει περικοπή θέσεων εργασίας, δείχνοντας ότι η τελευταία μείωση του προσωπικού αρχίζει να μετατοπίζεται σε άλλα μέρη της οικονομίας.

Η ευρύτερη αγορά εργασίας συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μειώθηκε σε 2,9% ετήσιο ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο, περιορίζοντας ένα έτος υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων.

Ποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε περικοπές

Η Meta ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι απολύει 11.000 υπαλλήλους, σηματοδοτώντας τις σημαντικότερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία του τεχνολογικού κολοσσού. Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται λόγω του γεγονότος ότι η Meta αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις για την κύρια δραστηριότητά της και βάζει ένα αβέβαιο και δαπανηρό στοίχημα για τη στροφή προς το metaverse.

Η Microsoft σκοπεύει να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους της. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία ο γίγαντας του λογισμικού θα ανακοινώσει μέχρι τα τέλη του μήνα 11.000 απολύσεις εργαζομένων, στον ίδιο δρόμο με τη Meta.

Η IBM ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 3.900 θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της κατά περίπου 1,4%. Οι περικοπές προέρχονται από τη spinoff εταιρεία της Kyndryl Holdings και την εκποίηση υγειονομικής περίθαλψης, από την οποία η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με χρέωση περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι απολύσεις έρχονται καθώς η IBM σημείωσε σταθερές πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο, αφού το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έπληξε τα αναφερόμενα έσοδά της.

Ο γίγαντας χημικών προϊόντων Dow δήλωσε ότι θα διώξει περίπου 2.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία Midland δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 37.800 άτομα. Τα στελέχη δήλωσαν ότι στόχευαν 1 δισ. δολάρια σε περικοπές κόστους φέτος και κλείσιμο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για να ευθυγραμμίσουν τις δαπάνες με το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σε 10.000 θα προχωρήσει και η Amazon, κάτι που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% του μισθολογικού κόστους του ομίλου. Ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού αποτελείται από εποχικούς εργαζόμενους, που προσλαμβάνονται σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τους Times , οι περικοπές αυτές αφορούν θέσεις εργασίας στο τμήμα Amazon Devices (ηλεκτρονικές συσκευές εξοπλισμένες με φωνητικό βοηθό Alexa ή αναγνώστες Kindle), στο τμήμα λιανικών πωλήσεων καθώς και στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα απολυθούν ανά χώρα.

Η γερμανική SAP σχεδιάζει να περικόψει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας φέτος ενώ διερευνά την πώληση του εναπομείναντος μεριδίου της στην Qualtrics International, καθώς η εταιρεία αναζητά τρόπους για να αυξήσει τα κέρδη. Η γερμανική εταιρεία λογισμικού αναμένει τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το 2023 να αυξηθούν σε ένα εύρος από 8,8 δισ.  ευρώ (έως 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω δηλαδή από τον μέσο όρο των 8,65 δισ. ευρώ που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε έρευνα του -.

Το Spotify ανακοίνωσε μείωση της βάσης των εργαζομένων της εταιρείας κατά περίπου 6% και εκτιμά ότι θα επιβαρυνθούν περίπου 35-45 εκατομμύρια ευρώ σε χρεώσεις που σχετίζονται με την απόλυση, αναφέρει το - News. Η Spotify είχε προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις μονάδες podcast, Gimlet και Parcast, ενώ μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ο επικεφαλής της εταιρείας Ντάνιελ Εκ είχε προαναγγείλει μείωση του ρυθμού προσλήψεων κατά 25%.

Τον Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,5%, που αντιστοιχεί στα χαμηλά πολλών δεκαετιών. Η αύξηση των μισθών παρέμεινε ισχυρή, αλλά είχε μειωθεί νωρίτερα μέσα στο 2022. Η Federal Reserve, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, αναζητά σημάδια βραδύτερης αύξησης των μισθών και χαλάρωσης της ζήτησης για εργαζόμενους.

Πολλοί CEOs λένε ότι οι εταιρείες αρχίζουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τις προσλήψεις.

Τον Δεκέμβριο, 826.000 άνεργοι βρίσκονταν  χωρίς δουλειά για περίπου 3½ έως 6 μήνες, από 526.000 τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin