Image default
Ευρώπη

Πολιτικές φιλοδοξίες έχει ο ακροδεξιός Σουηδός που έκαψε το Κοράνι

Ο Ράσμους Παλουντάν, ο άνθρωπος που τράβηξε τη διεθνή προσοχή και έθεσε σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, καίγοντας το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε την πρόθεσή του, ως διπλής υπηκοότητας σουηδός και δανός πολίτης, να ενταχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το ισχυρό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Ο Παλουντάν ηγείται του ακροδεξιού δανικού κόμματος Stram Kurs, το οποίο έχασε το όριο του 2% στις τελευταίες εκλογές στη Δανία και είναι γνωστός για τις αντιμουσουλμανικές προκλήσεις του στη χώρα.

Παρόλο που το πρόσφατο δημόσιο κάψιμο του Κορανίου του είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιταχθεί σθεναρά στην αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Παλουντάν, διπλής υπηκοότητας σουηδός και δανός πολίτης, έχει τώρα δηλώσει τις προθέσεις του να εισέλθει στην εθνική πολιτική της Σουηδίας.

«Θα ήθελα να γίνω μέλος των Σουηδών Δημοκρατών», δήλωσε την Πέμπτη στην Aftonbladet, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να «αλλάξει το κόμμα εκ των έσω».

Μετά τις τελευταίες σουηδικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Σουηδοί Δημοκράτες έμειναν εκτός κυβέρνησης με αντάλλαγμα να περάσουν μεγάλα τμήματα της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής τους. Η υποστήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό που αποτελείται από το μετριοπαθές κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, καθώς έλαβαν το 20% των ψήφων, γεγονός που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον του Μετριοπαθούς Κόμματος εξέφρασε την ανησυχία του για τις διεθνείς εξελίξεις που ακολούθησαν το κάψιμο του Κορανίου.

«Είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι καλό για τις σχέσεις της Σουηδίας με άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι «αυτό κινδυνεύει να είναι πολύ κακό για τις σουηδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται» στο εξωτερικό.

Το κάψιμο του Κορανίου από τον Παλουντάν έχει ήδη πυροδοτήσει εντάσεις στον μουσουλμανικό κόσμο και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδονησία για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρείται επίθεση στο Ισλάμ.

Το πανεπιστήμιο Al-Azhar στο Κάιρο -το σημαντικότερο θρησκευτικό ίδρυμα του σουνιτικού κόσμου- προτρέπει μάλιστα τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν τη Σουηδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ, επίσης μετριοπαθής, διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τις απόψεις που εξέφρασε ο Παλουντάν.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin