Image default
ALPHA BANK

Ξεπέρασαν το €1,75 δισ. οι προσφορές για το ΑΤ1 της Alpha Bank – Αντλεί €400 εκατ., στο 11,875% το επιτόκιο

Ισχυρή ήταν ζήτηση για το νέο ομόλογο της Alpha Bank καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,75 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα αντλήσει τελικά 400 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι αρχικά είχε διαμορφωθεί στο 12,25%-12,5% και τελικά υποχώρησε στο 11,875%.

O τίτλος, ο οποίος θα διαπραγματεύεται στην αγορά του Λουξεμβούργου, είναι Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια, ενώ την έκδοση έχουν αναλάβει η Citi (ως Sole Structuring Advisor) και οι Barclays, BofA Securities, Citi, JP Morgan και Nomura (ως Joint Bookrunners) οι οποίες τη Δευτέρα διοργάνωσαν σειρά παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

Η έκδοση έρχεται έπειτα από την επιτυχή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με το νέο 10ετές ομόλογο και είναι η δεύτερη για ελληνική τράπεζα φέτος, μετά το ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank, με την Alpha Bank να θέλει και αυτή να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει γύρω από την Ελλάδα αλλά και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, ενώ πολύ καλές επιδόσεις έχουν σημειώσει και οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών καθώς και οι μετοχές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη Νοεμβρίου οι εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες ξεπερνούν τις 15 και είναι όλες θετικές, με όλους τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους που παρακολουθούν τον ελληνικό κλάδο να ανεβάζουν τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους, όπως οι Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Wood.

Η έξοδος της Alpha Bank  έρχεται έπειτα και από την αναβάθμιση της Fitch Ratings, που πλέον βαθμολογεί την Alpha Bank me “B+” από “B”, με σταθερό outlook. Ο οίκος ανέφερε ότι η αναβάθμιση έρχεται να αναγνωρίσει την ισχυροποιημένη κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ποιότητας κερδοφορίας της και την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, ενώ πρόσθεσε ότι έχει μειωθεί το βάρος για τα κεφάλαια της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις. Όπως σημείωσε η Fitch, “η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δραστική μείωση των NPEs, τόσο μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων όσο και οργανικά”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου “Project Tomorrow” και τη βελτίωση της κερδοφορίας της το 2022. Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%. Η έκδοση αναμένεται να ενισχύσει έτσι περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια και της επιτρέπει, μέσω μόχλευσης, να στηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2.

Η συναλλαγή αναμένεται να βαθμολογηθεί από τη Moody’s και θα διαθέτει προσωρινό μηχανισμό write-down εάν ο δείκτης CET1 1 του Ομίλου πέσει κάτω από 5,125%. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση της Alpha Bank, ο δείκτης CET1 το 2023 θα διαμορφωθεί στο 13,5% (fully loaded) ξεπερνώντας τον στόχο, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 15%.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2024

admin

Alpha Bank – UniCredit: Αμοιβαία ικανοποίηση έξι μήνες μετά την σύμπραξη

admin

Β. Ψάλτης – Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία – Στο τραπέζι και εξαγορές

admin

Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): “Σταδιακή και με κανόνες η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις τράπεζες

admin

B. Ράπανος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πλαίσιο που να προωθεί τις συναινέσεις

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 – Η συμβολή των κλάδων

admin

“Κυκλική Οικονομία στην Πράξη” σε σχολεία όλης της Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

admin

Alpha Bank: Πώς συνέβαλαν οι κλάδοι στην ελληνική οικονομία το 2023

admin