Image default
Ευρώπη

Επαναδιερεύνηση της υπόθεσης θανάτου στο Σαρλερουά ζητούν Σλοβάκοι Ευρωβουλευτές

Έντεκα ευρωβουλευτές ζήτησαν να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον θάνατο ενός Σλοβάκου πολίτη – ο οποίος πέθανε μετά την κράτησή του στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά το 2018 – μετά την ανακοίνωση ότι οι κατηγορίες εναντίον των υπεύθυνων αστυνομικών αποσύρθηκαν.

Σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την απόφαση της Εισαγγελίας του Σαρλερουά να μην απαγγείλει κατηγορίες κατά των αστυνομικών.

Ο Γιόζεφ Τσόβανετς συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά το 2018, αφού προκάλεσε επεισόδια σε αεροπλάνο που ταξίδευε προς τη Σλοβακία. Συνελήφθη από την αστυνομία και βιντεοσκοπήθηκε υλικό που τον δείχνει να χτυπάει το κεφάλι του σε τοίχο μέχρι να αιμορραγήσει και οι αστυνομικοί τον συγκράτησαν με τη βία. Ο Τσόβανετς πέθανε στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

Η ευρωβουλευτής Μίριαμ Λέξμαν (ΕΛΚ), η οποία ξεκίνησε το σχέδιο της επιστολής, αναφέρθηκε στην υπόθεση την Τετάρτη στην ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

Οι Σλοβάκοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η γνωμοδότηση των ιατροδικαστών, σύμφωνα με την οποία ο Τσόβανετς πέθανε από αυτοτραυματισμούς, αμφισβητήθηκε από άλλον ιατροδικαστή, καθώς και από τους συγγενείς του θύματος. Επεσήμαναν επίσης αμφισβητήσιμες διαδικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αγνόησης του μάρτυρα της σύλληψης του κρατούμενου στο αεροπλάνο.

«Η έρευνα έχει πολλά αντιφατικά βήματα. Το πιο πρόσφατο είναι να μην ασκηθεί δίωξη σε κανέναν για τον θάνατό του. Απευθυνόμαστε για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Επίτροπο Δικαιοσύνης, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή όπως έχει υποσχεθεί. Ζητάμε και πάλι να συμπεριλάβουν την υπόθεση αυτή στην τακτική παρακολούθηση της κατάστασης του κράτους δικαίου στο Βέλγιο», δήλωσε η Λέξμαν.

Οι Βέλγοι γιατροί διαπίστωσαν ότι η αιτία θανάτου ήταν σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, καθώς προκάλεσαν εγκεφαλικό οίδημα. Οι γιατροί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η καρδιακή ανακοπή προκλήθηκε μόνο από μια ένεση των τραυματιοφορέων που προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin