Image default
ALPHA BANK

Tι προβλέπει η συμφωνία σταθμός για το project ακινήτων Skyline της Αlpha Bank

Mία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες – μέσω διαγωνισμού – που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς την δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Alpha Bank και της κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. – Premia Properties για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων Project Skyline αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας, η κοινοπραξία Dimand-Premia θα εξαγοράσει από την Alpha Group Investments Ltd το 65% της εταιρείας Skyline Real Estate, στην οποία θα μεταβιβαστούν, σταδιακά, 573 ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο Alpha ακίνητα, που αποτελούν το αντικείμενο της συμφωνίας.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ. Μετά τη μεταφορά των ακινήτων στο SPV, ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής σε 200 περίπου ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Mερικά από τα εμβληματικά κτίρια που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο είναι:το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή και χρησιμοποιείται από την Alpha Bank, το ακίνητο στη Σοφοκλέους 11 και Αιόλου 80 το οποίο αποτελούσε κάποτε την έδρα της Εμπορικής τράπεζας. Ένα ακόμη ιδιοχρησημοποιούμενο ακίνητο του ομίλου που στεγάζει τις υπηρεσίες του στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτό τς οδού Μέρλιν 5 καθώς και το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων επί της ακτής Κονδύλη στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαδικασία, στο πλαίσιο συρρίκνωσης του δικτύου της Αlpha Bank, αρκετά από τα κτίρια που μισθώνονται από την τράπεζα θα αναδιαταχθούν, κάποια εκ των οποίων (καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες), θα απελευθερωθούν. Τα κτίρια αυτά αναμεται να αξιοποιηθούν όπως για παράδειγμα το κτίριο της Διοίκησης της παλιάς Εμπορικής, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς ακινήτων, συνυπολογίζοντας κόστη για ενοικίαση, η τράπεζα θα έχει όφελος 15 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την μεταφορά των ακινήτων στη Skyline Real Estate, δεν θα γίνει μαζικά, αλλά τμηματικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 μήνες.

Προς πώληση 205 ακίνητα

Απο το σύνολο των ακινήτων, ένα μέρος χρήζουν ανακαίνισης (τον ρόλο αυτόν θα τον αναλάβει η Dimand) ενώ 205 ακίνητα, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα είναι έτοιμα να βγουν προς πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την απόκτηση κάποιον εκ των ακινήτων αυτών έχει η Premia, με στόχο να τα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της.

Ήδη οι διαδικασίες για την μεταβίβαση των ακινήτων τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από την ανακοινωθείσα ημερομηνία (σ.σ τον Ιούνιο του 2023).

Στη Skyline η Alpha Bank συμμετέχει με ποσοστό 35%, ένα ποσοστό από το οποίο φιλοδοξεί να της αποδώσει σημαντικό όφελος, ενώ οι δύο μέτοχοι Dimand και Premia θα συμμετέχουν με ποσοστό 65%. Η Dimand θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο (75%) της κοινοπραξίαςπου αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ενώ η Primia συμμετέχει με ποσοστό 25%.

Σχετικα αρθρα

Λαζ. Παπαγαρυφάλλου: Η Alpha Bank εξετάζει και άλλους τομείς εμπορικής συνεργασίας με τη UniCredit

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2024

admin

Alpha Bank – UniCredit: Αμοιβαία ικανοποίηση έξι μήνες μετά την σύμπραξη

admin

Β. Ψάλτης – Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία – Στο τραπέζι και εξαγορές

admin

Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): “Σταδιακή και με κανόνες η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις τράπεζες

admin

B. Ράπανος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πλαίσιο που να προωθεί τις συναινέσεις

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 – Η συμβολή των κλάδων

admin

“Κυκλική Οικονομία στην Πράξη” σε σχολεία όλης της Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

admin