Image default
Οικονομία

Τζεντιλόνι: Ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και κίνδυνοι που επιμένουν

Στις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και της ΕΕ όπως παρουσιάζονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρθηκε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και της ΕΕ όπως παρουσιάζονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρθηκε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Με τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος να ανέρχονται στο 0,8% στην ΕΕ και 0,9% στην Ευρωζώνη, και οι δύο περιοχές αναμένεται να αποφύγουν οριακά την τεχνική ύφεση που αναμενόταν για το νέο έτος, ενώ η Κομισιόν επίσης μειώνει ελαφρώς τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Ο Π. Τζεντιλόνι επεσήμανε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς απέφυγε τη συρρίκνωση του τέταρτου τριμήνου που προβλέπεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 υπολογίζεται πλέον σε 3,5% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 9,2% το 2022 σε 6,4% το 2023 και στο 2,8% το 2024 στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 8,4% το 2022 σε 5,6% το 2023 και σε 2,5% το 2024.

Όσον αφορά την ενέργεια, η συνεχής διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης βοήθησαν να παραμείνουν τα αποθέματα αερίου πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των περασμένων ετών και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Ωστόσο, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε πως παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019 συνεχίζοντας να ασκούν πιέσεις στην οικονομία.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερη από την προβλεπόμενη, εάν οι μειώσεις στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μεταβιβαστούν περισσότερο στις τιμές καταναλωτή και η κατανάλωση αποδειχτεί πιο ανθεκτική. Παρόλα αυτά, μια πιθανή ανατροπή αυτής της μείωσης της τιμής του αερίου δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, προειδοποίησε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Για την αγορά εργασίας της ΕΕ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως συνέχισε να έχει ισχυρές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,1% έως το τέλος του 2022, ενώ όλα τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να βελτιωθεί.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επεσήμανε ωστόσο, πως οι κίνδυνοι, αν και πιο εξισορροπημένοι, επιμένουν γιατί οι «καλύτερες προβλέψεις δεν σημαίνουν και καλές», καθώς οι πιθανές ενεργειακές ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα αλλά και οι επιπτώσεις της συνέχισης της νομισματικής σύσφιξης από πλευράς ΕΚΤ είναι παράγοντες που ενισχύουν την αβεβαιότητα. «Η ανάπτυξη εξακολουθεί να αναμένεται να επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα εγκαταλείψει το καθήλωμα της αγοραστικής δύναμης μόνο σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε.

Πρέπει να δείξουμε την ίδια αποτελεσματικότητα και φιλοδοξία που δείξαμε τα προηγούμενα τρία χρόνια, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του -, θέλησε να δώσει και την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων υπενθυμίζοντας την επιτυχή πλήρωση των αποθεμάτων αερίου αυτόν τον χειμώνα αλλά και στις θετικές επιπτώσεις της σύσφιξης που είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο κ. Τζεντιλόνι σχολίασε πως η συζήτηση περί στασιμοπληθωρισμού και άλλων δυσοίωνων προβλέψεων που επικρατούσαν το καλοκαίρι πλέον αντιφάσκουν με την πραγματικότητα και αυτό γιατί έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της μείωσης της ενεργειακής ζήτησης που επετεύχθη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το «ιβηρικό μοντέλο» στην ενέργεια αποδείχτηκε ένας πολύ χρήσιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin