Image default
Ευρώπη

Shell: Μέτοχοι μηνύουν το ΔΣ για τις εκπομπές ρύπων

Αγωγή κατά των 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου της Shell, για ανεπαρκή στρατηγική στο ζήτημα της επίτευξης των κλιματικών στόχων, κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας η εταιρεία περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth, υπό την ιδιότητά της ως μετόχου.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη κίνηση, που επιδιώκει να καταστήσει τους  εταιρικούς διευθυντές υπεύθυνους για την αποτυχία τους να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ενεργειακή μετάβαση, και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η αγωγή, έχει την υποστήριξη θεσμικών επενδυτών με πάνω από 12 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, όπως αναφέρει to cnbc.

Την ClientEarth στηρίζουν τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία Nest και London CIV, το σουηδικό εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο AP3, η γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Sanso IS και η Danske Bank Asset Management, που  διαθέτουν συνολικά περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

«Θεμελιωδώς ελαττωματική»

“Το διοικητικό συμβούλιο επιμένει σε μια στρατηγική πράσινης μετάβασης που είναι θεμελιωδώς ελαττωματική, αφήνοντας την εταιρεία σοβαρά εκτεθειμένη στους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη μελλοντική επιτυχία της Shell – παρά τη νομική υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους”, δήλωσε ο Paul Benson, επικεφαλής δικηγόρος της ClientEarth,

“Δεν αποδεχόμαστε τους ισχυρισμούς της ClientEarth”, δήλωσε εκπρόσωπος της Shell. “Οι διευθυντές μας έχουν εκπληρώσει τις νομικές τους υποχρεώσεις και έχουν ενεργήσει προς το συμφέρον της εταιρείας. Η προσπάθεια της ClientEarth να ανατρέψει την πολιτική του διοικητικού συμβουλίου που εγκρίθηκε από τους μετόχους μας είναι αβάσιμη. Θα προσφύγουμε κατά της αγωγής ” πρόσθεσε.

Η Shell, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μια εταιρεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι κλιματικοί της στόχοι είναι σύμφωνοι με τους στόχους του Παρισιού.

Ωστόσο, η ClientEarth δήλωσε ότι κορυφαίες αξιολογήσεις τρίτων δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει, σημειώνοντας ότι η στρατηγική της Shell αποκλείει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών από τα προϊόντα που πουλάει, γνωστά ως εκπομπές Scope 3, παρά το γεγονός ότι αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών εκπομπών της εταιρείας.

Shell: Σπάει όλα τα ρεκόρ και ανακοινώνει τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της

Η υπόθεση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση από τον ενεργειακό κολοσσό, κερδών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό- ρεκόρ  που κατέρριψε αυτό του 2008, όταν δηλώθηκαν κέρδη 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υπερδιπλάσιο από τα ετήσια κέρδη της εταιρείας το 2021, που ήταν 19,3 δισ. δολάρια.

 –

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin