Image default
Ευρώπη

Πιέσεις Ισπανίας και Αυστρίας για ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό

Αυστρία και Ισπανία θα επιδιώξουν συναίνεση σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλίσουν ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα εγκριθεί πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεσμεύτηκαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη την Πέμπτη.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε περιοδεία σε δεκαπέντε πρωτεύουσες της ΕΕ προκειμένου να παρουσιάσει την ατζέντα της Μαδρίτης για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023, έκανε την πρώτη του στάση στη Βιέννη την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον Νεχάμερ για να συζητήσουν βασικά ευρωπαϊκά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του καυτού ζητήματος της μετανάστευσης.

Η Μαδρίτη σκοπεύει να τηρήσει το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα και να προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2024, ανακοίνωσε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Η Ισπανία θα εργαστεί σκληρά για να το πετύχει», σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε τον Νεχάμερ για τη συνεργασία και την «εποικοδομητική» στάση της Αυστρίας, προκειμένου να επιτευχθεί κοινή συμφωνία σε αυτόν τον ευαίσθητο φάκελο της ΕΕ.

Η Αυστρία και η Ισπανία μοιράζονται πολλές απόψεις, αλλά σε άλλες πολιτικές της ΕΕ «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Παρόλ’ αυτά, η μετανάστευση είναι ένα από τα θέματα στα οποία η Ισπανία και η Αυστρία έχουν διαφορετικές απόψεις. Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, απορρίπτει την πρόταση της Βιέννης να κατασκευαστούν φράχτες που θα χρηματοδοτούνται με κονδύλια της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, η Ισπανία, η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μπορεί να καταλάβει καλύτερα την παράνομη μετανάστευση και τον τρόπο προστασίας των συνόρων, δήλωσε ο Νεχάμερ.

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία χρειάζονται την υποστήριξη της υπόλοιπης ΕΕ για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών, πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος. Ενώ τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται, είναι σημαντικό να επιτευχθούν συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών προκειμένου να σταθεροποιηθούν και να τους «δώσουμε προοπτικές» για ένα καλύτερο μέλλον, είπε.

Ο Νεχάμερ ανέφερε επίσης ότι η Ισπανία μπορεί να υποστηρίξει την Αυστρία στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς πρόκειται για μια «ιδιαίτερα σημαντική» περιοχή για την Αυστρία, τόνισε ο καγκελάριος.

Αναγνώρισε επίσης ότι η Ισπανία βοήθησε τη Βιέννη σε επίπεδο ΕΕ για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin