Image default
Ευρώπη

Μεγαλύτερη υποστήριξη στα ξένα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης

Τα ξένα κέντρα Ε&Α δεν είναι μόνο ένα αποτελεσματικό κανάλι για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να εισέλθουν γρήγορα στην κινεζική αγορά και να συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της Κίνας, αλλά και μια σημαντική γέφυρα για τις εγχώριες επιχειρήσεις να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας. Πρόσφατα, η Κίνα εξέδωσε τα μέτρα για την περαιτέρω ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης (εφεξής «τα μέτρα»). Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η δράση δείχνει ότι η Κίνα έχει ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξή της για τα ξένα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία θα προωθήσουν την καλύτερη συμμετοχή ξένων επενδύσεων στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας που βασίζεται στην καινοτομία και θα μοιραστούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει συγκεντρώσει μια σειρά από υψηλού επιπέδου ξένα κέντρα Ε&Α στους τομείς της πληροφορίας, της βιοϊατρικής, των νέων υλικών και της νέας ενέργειας. Τα στατιστικά δείχνουν ότι από το 2012 έως το 2021 το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης του προσωπικού Ε & Α σε βιομηχανικές επιχειρήσεις με ξένες επενδύσεις πάνω από το καθορισμένο μέγεθος στην Κίνα αυξήθηκε από 595.000 σε 716.000 ετησίως, αύξηση 20,4%. Η ανάπτυξη ξένων κέντρων Ε&Α οδήγησε στην ταχεία ανάπτυξη των εισροών Ε&Α των επιχειρήσεων και επιτάχυνε την ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα και την αλυσίδα καινοτομίας.

Ο Τσεν Τσουτζιάνγκ, αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου, δήλωσε ότι τα ξένα κέντρα Ε&Α αποτελούν σημαντικό μέρος του συστήματος επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας της Κίνας και τα μέτρα είναι «μια σταθερή και σκληρή κίνηση για να βοηθήσουν τα ξένα κέντρα να αναπτυχθούν καλύτερα στην Κίνα». Στο μέλλον, η Κίνα θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να καθοδηγεί τη δημιουργία περισσότερων ξένων κέντρων Ε&Α στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, την ευρύτερη περιοχή του κόλπου Γκουανγκντόνγκ-Χονγκ Κονγκ-Μακάο, το Τσενγκντού-Τσονγκτσίνγκ, το Γουχἀν, το Σιάν και άλλους περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας, έτσι ώστε να ενσωματωθούν καλύτερα τα ξένα κέντρα Ε&Α στο σύστημα επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας της Κίνας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν 16 μέτρα πολιτικής και καλύπτουν τέσσερις πτυχές: στήριξη στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, βελτίωση της ευκολίας της έρευνας και ανάπτυξης, ενθάρρυνση της εισαγωγής ταλέντων από το εξωτερικό και βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι πολιτικές αυτές είναι πιο στοχευμένες και ισχυρότερες.

Πιο συγκεκριμένα, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα ερευνητικά ιδρύματα ενθαρρύνονται να συνεργάζονται με τα ξένα κέντρα Ε&Α για την αντιμετώπιση βασικών τεχνολογικών προβλημάτων. Το υπουργείο θα υποστηρίξει τη δημιουργία κέντρων Ε&Α ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας και ενσωμάτωση της τεχνολογίας, του ταλέντου, του κεφαλαίου, της βιομηχανικής αλυσίδας και άλλων πόρων μαζί με επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για την επίτευξη συνεργατικής καινοτομίας και την ενίσχυση της ικανότητας των ξένων κέντρων να μετασχηματίζουν τα επιτεύγματα καινοτομίας τους.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin