Image default
Αγορές

«Κοκκίνισαν» μιμούμενες τη Wall Street οι ασιατικές αγορές

«Κοκκίνισαν» μιμούμενες τη Wall Street οι ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (27/2), ακολουθώντας την αρνητική τάση της Wall Street που την Παρασκευή ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα της για το 2023.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τις 9 Δεκεμβρίου, ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 3,0%, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έκλεισε 3,3% χαμηλότερα, σημειώνοντας τη δεύτερη αρνητική εβδομάδα στις τελευταίες τρεις.

Στην Ιαπωνία, ο επικρατέστερος για νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Καζούο Ουέντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τάση του πληθωρισμού στη χώρα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου η κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Η πρόσφατη άνοδος του καταναλωτικού πληθωρισμού της Ιαπωνίας οφείλεται σε παράγοντες ώθησης κόστους και όχι σε ισχυρή ζήτηση, γεγονός που δικαιολογεί την BOJ να διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή πολιτική, δήλωσε ο Ουέντα σε ομιλία του στην Άνω Βουλή.

Προς το παρόν, τα πλεονεκτήματα της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής της BOJ υπερτερούν του κόστους, είπε ακόμα, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η στήριξη στην οικονομία της χώρας με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

«Πρέπει να υπάρξει μεγάλη άνοδος στην τάση του πληθωρισμού της Ιαπωνίας για να στραφεί η BOJ προς τη νομισματική σύσφιξη», δήλωσε.

«Δεν είναι ότι δεν έχω ιδέες για το πώς να τροποποιήσω την τρέχουσα πολιτική της BOJ. Αλλά το επιθυμητό tweak θα ποικίλλει ανάλογα με τις οικονομικές αλλαγές εκείνη τη στιγμή», είπε ακόμα ο Ουέντα, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να σχολιάσει κανείς πώς η κεντρική τράπεζα μπορεί να αλλάξει την πολιτική.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε συγκρατημένο τόνο στην τριμηνιαία έκθεσή της, επαναλαμβάνοντας ότι η τρέχουσα στάση της κρίνεται κατάλληλη για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας.

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε την υποστήριξή της για μια διακυκλική προσαρμογή για την τόνωση της ζήτησης και την παροχή ισχυρότερης στήριξης για την οικονομία.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα και πιστωτική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την αύξηση της προσφοράς χρήματος και της κοινωνικής χρηματοδότησης σε παρόμοιο ρυθμό με το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.

Η PBOC πρόσθεσε ότι οι περικοπές στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών πέρυσι ήταν ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η κεντρική τράπεζα για να υποστηρίξει τον δανεισμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι μετοχές των νοτιοκορεατικών κατασκευαστών chip συνέχισαν την πτώση τους τη Δευτέρα.

Μεγάλοι κατασκευαστές chip όπως η Samsung και η SK Hynix είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 1,63 και 1,54% αντίστοιχα, ενώ η LG Electronics σημείωσε μικρότερη πτώση 1,32%. Ο Kospi οδήγησε τις απώλειες στην Ασία συνολικά.

Αυτό έρχεται αφότου το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβάλουν όριο στα τσιπ που κατασκευάζονται από εταιρείες της Νότιας Κορέας στην Κίνα.

Το Reuters επικαλέστηκε τον υφυπουργό βιομηχανίας και ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Άλαν Εστέβες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,11%, κλείνοντας στις 27.423,96 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,31% στις 19.953 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,28% στις 3.258,03 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,72% στις 11.701,95 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,87% στις 2.402,64 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.224,80 μονάδες, χάνοντας 1,12%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Κίνα
  • Kospi
  • Nikkei
  • ιαπωνία

    Σχετικα αρθρα

    Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

    admin

    Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

    admin

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin