Image default
Αγορές

«Κόκκινος» ο Φεβρουάριος για τη Wall Street

«Κόκκινος» ο Φεβρουάριος για τη Wall Street

Με απώλειες σε ημερήσια και μηνιαία βάση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (28/2) στη Wall Street, με τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενες νέες ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων να παραμένουν στο προσκήνιο.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει το επιτόκιό της κοντά στο 6%, υποστηρίζει η Bank of America (BofA), καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η «μάχη» με τον πληθωρισμό προβλέπεται μακρά. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το ανώτατο όριο του 5,4% έως τον Σεπτέμβριο, το οποίο εκτιμούν οι traders επί του παρόντος.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,71% στις 32.656,70 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,30% στις 3.970,15 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,10% στις 11.455,54 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 4,2%, ο S&P 500 με πτώση 2,6% και ο Nasdaq έχασε 1,1%.

Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα στη Wall Street. Το 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,93% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,80%.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό τριών μηνών αυξήθηκε στις ΗΠΑ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου όσον αφορά στα αγαθά, φτάνοντας τα 91,5 δισ. δολάρια με μια άνοδο 2%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3,4% στα 265,3 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 173,8 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών το Φεβρουάριο, στο 102,9 το από 106 τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στο 108,5. Τέλος, τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller για την αγορά κατοικίας έδειξαν ότι σε εθνικό επίπεδο οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η άνοδος των τιμών επιβράδυνε περαιτέρω στο 5,8%, από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση για το πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, ολοκληρώνοντας ωστόσο τον τέταρτο σερί μήνα απωλειών. Ώθηση στον «μαύρο χρυσό» παρείχε σήμερα η αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης στην Κίνα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 1,37 δολάρια ή 1,8% στα 77,05 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου. Σε μηνιαία βάση το συμβόλαιο έχασε 2,3%. Αντίστοιχα, το Brent Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,44 δολάρια ή σχεδόν 1,8% και έκλεισε στα 83,89 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, ολοκληρώνοντας το Φεβρουάριο με μικρές απώλειες 0,7%.

Ο χειρότερος μήνας από το καλοκαίρι του 2021 για τον χρυσό

Κέρδη σημείωσε σε ημερήσια βάση και ο χρυσός, ο οποίος όμως κατέγραψε απώλειες σχεδόν 6% τον Φεβρουάριο, στην ισχυρότερη μηνιαία πτώση του από τον Ιούνιο του 2021. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου «σκαρφάλωσε» σήμερα 11,80 δολάρια ή σχεδόν 0,7% και έκλεισε στα 1.836,70 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση έχασε συνολικά 5,6%.

Το ασήμι Μαΐου κέρδισε 28 cents ή 1,3% στα 21,071 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας ωστόσο τον Φεβρουάριο με συνολικές απώλειες σχεδόν 12%. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο χαλκός παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε σήμερα κατά 8 cents ή 2% στα 4,0895 δολάρια η λίβρα, ενώ έχασε 3,2% στο μήνα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • BofA
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • FED
  • αποδόσεις ομολόγων
  • εμπορικό ισοζύγιο
  • καταναλωτική εμπιστοσύνη

    Σχετικα αρθρα

    Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

    admin

    Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

    admin

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin