Image default
Οικονομία

Κύμα προβλέψεων για «εκτόξευση» των τιμών πετρελαίου στο β’ εξάμηνο

Σε τριψήφιο νούμερο βλέπει τις τιμές πετρελαίου προς το τέλος του έτους η Vitol Group, με καταλύτη την έντονη ζήτηση, την ώρα που η Ε.Ε. αδυνατεί να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που θα ωθήσει τις τιμές σε μια κλίμακα από 90 έως 100 δολάρια. Από τις αρχές του έτους, οι τιμές πετρελαίου παρουσιάζουν μια διακύμανση της τάξης των 10 δολαρίων το βαρέλι, με καθοριστικούς παράγοντες την προσφορά από τη Ρωσία, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Trafigura, που έχει προβλέψει ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι και θα φθάσουν κάποια στιγμή εντός του 2023 τα 100 δολάρια. Η Mercuria Energy Group προβλέπει αντίστοιχα μεγάλα κέρδη που θα συνεχιστούν και το 2024, ενώ και ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προβλέπουν ράλι στο δεύτερο εξάμηνο.

Ευρωπαϊκές ασυμφωνίες

Με φόντο τις παραπάνω προβλέψεις και ένα έκρυθμο γεωπολιτικό περιβάλλον που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδρίασαν χθες με θέμα συζήτησης τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στη συγκεκριμένη αγορά. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν μια σειρά αλλαγών τον επόμενο μήνα, όμως ήδη οι χώρες είναι διχασμένες ως προς τον τρόπο αναδιαμόρφωσης του ενεργειακού συστήματος ή και της ανάγκης αλλαγών.

Η Κομισιόν δεσμεύθηκε πέρυσι να μεταρρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., από τη στιγμή που η έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου ανέβασε στα ύψη τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η προστασία των καταναλωτών από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αυξανόμενο μερίδιο της Ευρώπης σε χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές.

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη διαμορφώνονται με βάση το κόστος παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι όταν η τιμή φυσικού αερίου ανεβαίνει -στην περίπτωση που η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριοαυξάνεται και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, οι χώρες της Ε.Ε. διαφωνούν ως προς το εύρος και το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων. Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που ζητούν εκ βάθρων μεταρρύθμιση. Σε έγγραφο που μοιράστηκε στις χώρες της Ε.Ε. και περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Ισπανία υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να εξασφαλίσουν συμβόλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώνουν μια σταθερή τιμή για την ενέργειά τους.

Για παράδειγμα, οι παραγωγοί ενέργειας από πυρηνική και ανανεώσιμες θα πρέπει να εξασφαλίσουν από την κυβέρνηση συμβόλαια τα οποία θα μπορούν να τους εξασφαλίζουν ενέργεια για όλη τη διάρκεια ζωής τους, για δεκαετίες, σε σταθερή τιμή που θα αντανακλά το μέσο κόστος παραγωγής.

Η Γαλλία προτείνει αντίστοιχα οι προμηθευτές ενέργειας να υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με σταθερή τιμή με τους παραγωγούς. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στις μονάδες παραγωγής πιο προβλέψιμα έσοδα, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους καταναλωτές να επιτύχουν πιο σταθερές τιμές στους λογαριασμούς τους.

Ωστόσο, Γερμανία, Δανία, Λετονία και τέσσερις ακόμη χώρες αντιτίθενται στην πιο βαθιά μεταρρύθμιση, προειδοποιώντας την Ε.Ε. να αποφύγει ένα περίπλοκο σύστημα που θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να λειτουργήσει.

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι η σημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς με την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών θα μπορούσε και να επιτύχει χαμηλότερες τιμές και να αποφύγει τις ελλείψεις.

Οι σκεπτικιστές, δε, προειδοποιούν ότι οι δραστικές αλλαγές στην αγορά θα μπορούσαν να κάμψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, διακυβεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, τις οποίες η Ε.Ε. χρειάζεται τα μέγιστα για να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα και να επιτύχει τον στόχο της για την κλιματική αλλαγή.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συζητούν τη μεταρρύθμιση προτού αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στις 14 Μαρτίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσουν την τελική νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 15 χώρες.

Έκτακτη συνάντηση

Μάλιστα, η Γαλλία σχεδιάζει συνάντηση με 12 άλλες χώρες της Ε.Ε. με σκοπό τη σύσταση συμμαχίας για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στις ενεργειακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και άλλων χωρών, όπως Γερμανία και Ισπανία, που δεν θέλουν να συμπεριλάβουν την πυρηνική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή είναι οι Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Τσεχία, Σουηδία, Ιταλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ολλανδία και Φινλανδία, καθώς και η Κομισιόν. Ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας, ενώ τάχθηκε υπέρ αυτής της συνεργασίας, διαφωνεί με το Παρίσι σε ορισμένα σημεία συμπεριλαμβανομένης και της ολλανδικής θέσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο υδρογόνο.

Σχετικα αρθρα

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin