Image default
Ευρώπη

Οι ρωσικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 46%.

Παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η Ρωσία ήταν πέρυσι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, σύμφωνα με την οργάνωση «Friends of the Earth», που επικαλείται στοιχεία της ΕΕ. «Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022 αυξήθηκαν κατά 46%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Και όπως έχει μελετηθεί εδώ και καιρό, η τιμή του LNG ήταν πολύ υψηλότερη από το φυσικό αέριο μέσω αγωγών», αναφέρει η οργάνωση και προσθέτει: «Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ δαπάνησε ποσό ρεκόρ 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για ρωσικό LNG –πέντε φορές περισσότερα από ότι την προηγούμενη χρονιά».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mediapart, οι εισαγωγές ρωσικού  φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν πλέον μειωθεί δραστικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Όμως πολύ LNG εξακολουθεί να  έρχεται στην Ευρώπη από τη Ρωσία», αναφέρει. «Από την έναρξη του πολέμου, οι εξαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 58%, λέει η Πάολα Ντι Ματία Περέρ, αναλύτρια αερίου για την Independent Commodity Intelligence Service (ICIS). Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία ειδικότερα, αλλά και η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία επεκτείνουν τις παράκτιες υποδομές τους. «Υπάρχουν σήμερα πολλές επενδύσεις σε LNG στην Ευρώπη », λέει η Περέρ .«Εάν υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, μιλάμε για 15 νέα μέχρι το τέλος του 2024, η ικανότητα επαναεριοποίησης θα αυξάνεται κατά 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

«Ωφελημένες οι ΗΠΑ»

Η  ΜΚΟ «Friends of the Earth» κάνει πάντως λόγο για «αληθινή ανοησία», επειδή η μετάβαση στο LNG «δικαιολογήθηκε πολιτικά από την ανάγκη να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η ιστοσελίδα Mediapart από την πλευρά της μιλά για «παραλογισμό», καθώς υπάρχει εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά δεν υπάρχουν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ΜΚΟ Friends of the Earth επισημαίνει επίσης ότι ο βασικός ωφελημένος αυτής της πολιτικής είναι οι ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο βρήκε επιτέλους έναν τεράστιο αγοραστή στην ΕΕ για ένα ιδιαίτερα καταστροφικό για το κλίμα σχιστολιθικό αέριο (fracking).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη κατά 171% σε σύγκριση με το 2021 πέρυσι, η Ρωσία κατά 46%, ενώ το Κατάρ κατέγραψε μόνο μια μάλλον μέτρια αύξηση 7%.

Πρωταθλήτρια η Γαλλία

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ο όμιλος TotalEnergies προμηθεύει τη Γαλλία και την Ευρώπη με άφθονο ρωσικό LNG. Η Γαλλία, όπως η Ισπανία, «διψούν» για ρωσικό αέριο. «Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Γαλλία έχει αγοράσει LNG αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία», επισημαίνει η ΜΚΟ, αναφερόμενη σε εκτιμήσεις του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Η Γαλλία είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος  ευρωπαϊκός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η κυβέρνηση βασίζεται στην TotalEnergies για την προμήθεια ρωσικού LNG, επειδή η γαλλική πολυεθνική «είναι ο de facto ιδιοκτήτης των ρωσικών μονάδων LNG στον τομέα του φυσικού αερίου», τονίζει η Mediapart .

Αν και ο όμιλος ισχυρίζεται ότι έχει αποσυρθεί από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Charyaga και Termokarstovoye ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η TotalEnergies εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 20% του κεφαλαίου στη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek και την κοινοπραξία Yamal LNG.

Η κοινοπραξία μάλιστα σημείωσε ρεκόρ παραγωγής με 21 εκατομμύρια τόνους LNG. Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα από την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων LNG για το - και το αποτέλεσμα ήταν ότι το ένα τέταρτο αυτής της παραγωγής εξήχθη απευθείας στη Γαλλία. Η χώρα προηγείται ακόμη και της Κίνας με 23% . Η Mediapart τονίζει ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η TotalEnergies συγκέντρωσε συνολικά μερίσματα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ρωσικές συμμετοχές της το 2022.

Το αποτύπωμα άνθρακα

Η Ισπανία επίσης αύξησε πέρυσι μαζικά τις εισαγωγές της από τη Ρωσία. Πριν από τον πόλεμο, η χώρα εισήγαγε το 10% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά το περασμένο καλοκαίρι το ποσοστό αυτό έφτασε σχεδόν στο 25%. Η Μαδρίτη δεν είχε εισαγάγει ποτέ τόσο πολύ φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η Ρωσία είχε ανέβει στη δεύτερη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του πολέμου ολόκληρο το 2022, οι εισαγωγές LNG  από τη Ρωσία στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 25%. Μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου μετατρέπεται επίσης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί στη Γαλλία, η οποία χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια.

Οι οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν επίσης ότι το LNG είναι «εξαιρετικά επιβλαβές για το κλίμα, γιατί κατά την παραγωγή εκλύονται τεράστιες ποσότητες μεθανίου». «Το αποτύπωμα άνθρακα του LNG είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του φυσικού αερίου του αγωγού», εκτιμούν μάλιστα οι ειδικοί. Γεγονός που σημαίνει ότι τώρα ακολουθούμε μια ακόμη πιο καταστροφική για το κλίμα πολιτική, αλλά και πιο δαπανηρή.

Πυρηνικά υλικά

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η ΕΕ φέρεται να στρέφει τώρα «την προσοχή της στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας». Για παράδειγμα, η πυρηνική εταιρεία Rosatom, η οποία είναι «κεντρικής σημασίας για την οικονομία και τον στρατό», θα μπορούσε σύντομα να γίνει «στόχος δυτικών κυρώσεων».

Πυρηνική ενέργεια: Η εξάρτηση από την Ρωσία «πάγωσε» την Κομισιόν

Η Γαλλία όμως δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες κυρώσεις. Επειδή ο ήδη προβληματικός πυρηνικός της «στόλος» εξαρτάται από τις προμήθειες ουρανίου από τη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε  ότι το ουράνιο και οι πυρηνικές συμφωνίες του Κρεμλίνου δεν περιλαμβάνονται και δεν θα είναι στη λίστα κυρώσεων. «Στην πραγματικότητα, η ρωσική πυρηνική επιχείρηση ανθεί», γράφει το -. «Οι εξαγωγές πυρηνικών υλικών από τη Ρωσία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την εισβολή στην Ουκρανία », αναφέρει.

Τα έσοδα του Κρεμλίνου έχουν αυξηθεί και η επιρροή του σε μια νέα γενιά πελατών για πυρηνικά υλικά, έχει παγιωθεί. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 20% το 2022 και «οι αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών».

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin