Image default
Ευρώπη

Έτοιμη να παραδώσει στην Ουκρανία τα MiG-29 της η Πολωνία

Η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Αντρέι Ντούντα στο CNN την Πέμπτη.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που παρέδωσε άρματα μάχης Leopard στην εμπόλεμη Ουκρανία. Μετά την πρώτη παρτίδα των τεσσάρων μαχητικών, τα υπόλοιπα δέκα επρόκειτο να σταλούν αυτή την εβδομάδα. Η υπόσχεση για την αποστολή αεροσκαφών είναι ένα ακόμη βήμα στη στρατιωτική υποστήριξη της Βαρσοβίας προς τον ανατολικό της γείτονα.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε και τα υπόλοιπα MiG-29 που έχουμε στην Πολωνία, τα οποία είναι επιχειρησιακά και τώρα υπηρετούν στην Πολεμική μας Αεροπορία. Είμαι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη αμέσως, επειδή η Ουκρανία έχει πιλότους ικανούς για να χειριστούν τέτοιου είδους μηχανήματα, αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντούντα στην Μπέκι Άντερσον του CNN κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ντούντα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα ήθελαν να είναι «στο επίπεδο του ΝΑΤΟ» και να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη F-16. Για τον σκοπό αυτό, οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να τα χειρίζονται, επέμεινε.

Επικαλούμενος προηγούμενη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντούντα υπογράμμισε ότι η «βασική απαίτηση» της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, όπως μετέδωσε το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).

Ο αριθμός των μαχητικών που θα δωρίσει η Πολωνία στην εμπόλεμη Ουκρανία «δεν θα είναι μεγάλος» και σίγουρα όχι τόσο μεγάλος όσο ο αριθμός των αρμάτων μάχης, δήλωσε ο Πάβελ Σροτ, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το Radio Plus.

Η Πολωνία θα επιθυμούσε να δωρίσει τα αεροσκάφη «ως μέρος κάποιου μεγαλύτερου διεθνούς συνασπισμού, ώστε η Ουκρανία να αισθανθεί πραγματικά αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο Σροτ.

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin