Image default
Ευρώπη

Έτοιμη να παραδώσει στην Ουκρανία τα MiG-29 της η Πολωνία

Η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Αντρέι Ντούντα στο CNN την Πέμπτη.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που παρέδωσε άρματα μάχης Leopard στην εμπόλεμη Ουκρανία. Μετά την πρώτη παρτίδα των τεσσάρων μαχητικών, τα υπόλοιπα δέκα επρόκειτο να σταλούν αυτή την εβδομάδα. Η υπόσχεση για την αποστολή αεροσκαφών είναι ένα ακόμη βήμα στη στρατιωτική υποστήριξη της Βαρσοβίας προς τον ανατολικό της γείτονα.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε και τα υπόλοιπα MiG-29 που έχουμε στην Πολωνία, τα οποία είναι επιχειρησιακά και τώρα υπηρετούν στην Πολεμική μας Αεροπορία. Είμαι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη αμέσως, επειδή η Ουκρανία έχει πιλότους ικανούς για να χειριστούν τέτοιου είδους μηχανήματα, αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντούντα στην Μπέκι Άντερσον του CNN κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ντούντα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα ήθελαν να είναι «στο επίπεδο του ΝΑΤΟ» και να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη F-16. Για τον σκοπό αυτό, οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να τα χειρίζονται, επέμεινε.

Επικαλούμενος προηγούμενη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντούντα υπογράμμισε ότι η «βασική απαίτηση» της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, όπως μετέδωσε το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).

Ο αριθμός των μαχητικών που θα δωρίσει η Πολωνία στην εμπόλεμη Ουκρανία «δεν θα είναι μεγάλος» και σίγουρα όχι τόσο μεγάλος όσο ο αριθμός των αρμάτων μάχης, δήλωσε ο Πάβελ Σροτ, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το Radio Plus.

Η Πολωνία θα επιθυμούσε να δωρίσει τα αεροσκάφη «ως μέρος κάποιου μεγαλύτερου διεθνούς συνασπισμού, ώστε η Ουκρανία να αισθανθεί πραγματικά αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο Σροτ.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin