Image default
Ευρώπη

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Δύο ΜΚΟ κατηγορούν τον Fabrice Leggeri, τον πρώην διευθυντή της Frontex που έγινε υποψήφιος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National, για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βασανιστήρια μεταναστών, σε καταγγελία που κατέθεσαν στα δικαστήρια την Τρίτη (23 Απριλίου).

Το Rassemblement National (RN), το οποίο έχει τον Leggeri ως νούμερο τρία στην κούρσα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο που θα μπορούσε άνετα να επηρεάσει το σημερινό προβάδισμά του με 31% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι ανησυχίες του RN πηγάζουν από μια καταγγελία που υποβλήθηκε από τη Ligue des droits de l’Homme (LDH) και την ένωση υπεράσπισης μεταναστών Utopia 56, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Leggeri είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βασανιστήρια μεταναστών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ ήταν επικεφαλής του έργου της Frontex.

Ως διευθυντής της Frontex εκείνη την περίοδο, είναι ύποπτος ότι «συμμετείχε, είτε διευκολύνοντας είτε καλύπτοντας, στην επιστροφή των μεταναστευτικών σκαφών από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία και στην αναχαίτιση από τη λιβυκή ακτοφυλακή των μεταναστευτικών σκαφών που επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ιταλία», αναφέρει η Le Monde.

Ο Leggeri παραιτήθηκε από τη θέση του στην Frontex μετά από μια καταδικαστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) τον Απρίλιο του 2022, όμως συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Frontex απέτυχε να χειριστεί σωστά τα στοιχεία για τους μετανάστες που γυρνούσαν πίσω στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2020 και φέρεται να προσπάθησε ακόμη και να τα αποκρύψει.

Σοβαρό παράπτωμα

Η απόρριψη ανθρώπων είναι αντίθετη με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο, καθώς εμποδίζει την εξέταση οποιασδήποτε αίτησης προστασίας.

Σε δελτίο τύπου στις 14 Οκτωβρίου 2022, η διοίκηση της Frontex αναγνώρισε «σοβαρό παράπτωμα» και, ειδικότερα, το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά είχαν «αγνοηθεί» εσωτερικά. Ωστόσο, τόνισε ότι οι πρακτικές αυτές «ανήκουν στο παρελθόν».

«Αυτή η καταγγελία είναι ένα πολύ θετικό σημάδι, ενώ η είσοδος του Fabrice Leggeri στην πολιτική προκάλεσε ελάχιστα ερωτήματα», δήλωσε στο Euractiv ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο από το 1989.

«Ο πρώην διευθυντής της Frontex ήταν γνωστός για τις πολιτικές του εξάρσεις, οι οποίες είναι, φυσικά, ασύμβατες με τα τεχνικά καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός. Επέβαλε τη δική του ατζέντα και παρασημοφορήθηκε από την κυβέρνηση της Αθήνας για τη δράση του, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας είναι συνεχώς ένοχες για παράνομη «επαναπροώθηση»», συνέχισε.

Leggeri vs Frontex

Ο 55χρονος πρώην αξιωματούχος της ΕΕ, Fabrice Leggeri, προτάθηκε ως ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο του RN στις 17 Φεβρουαρίου, ως μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη δεξαμενή των εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών του.

«Η γενική φιλοσοφία του συμφώνου ασύλου και μετανάστευσης είναι μια απάτη», δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα στην τηλεόραση BFM.

«Δεν αντιμετωπίζουμε τη ρίζα του προβλήματος, που είναι η προσπάθεια να αποτρέψουμε τους μετανάστες από το να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, πέφτοντας στα χέρια των διακινητών, για να έρθουν και να ζητήσουν άσυλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από το 2014, εκ των οποίων 16.272 μεταξύ 2015 και 2022.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Marine Le Pen, έσπευσε να υποστηρίξει τον Leggeri, επικρίνοντας στο X «τις ακροαριστερές ενώσεις, υποστηρικτές των μεταναστευτικών ροών και συνεργούς των διακινητών», ενώ ο κύριος ενδιαφερόμενος κάλεσε το σύνολο του CNEWS να «διακόψει τη χρηματοδότηση» προς αυτές τις ΜΚΟ και να «ασκήσει δίωξη εναντίον τους, αν χρειαστεί».

Για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους, η LDH και η Utopia 56 ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε δημοσιογραφικές έρευνες, εκθέσεις ΜΚΟ και την έκθεση της OLAF.

Στην ιστοσελίδα της, η Utopia 56 επισημαίνει ότι «σύμφωνα με διάφορες δημοσιογραφικές πηγές, η εμπλοκή του Frontex μπορεί να εντοπιστεί σε σχεδόν 222 δραματικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται 8.355 άτομα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, είτε παραλείποντας να αντιταχθεί στις τοπικές αρχές όταν είχε καθήκον να το πράξει, είτε αποκρύπτοντας στοιχεία για τα εγκλήματα αυτά, είτε ακόμη και μερικές φορές παρέχοντας υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη για την εκτέλεσή τους».

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin