Image default
Ευρώπη

Ο Βούτσιτς δεν θα υπογράψει τίποτα στην Οχρίδα, το ΝΑΤΟ πιέζει για πρόοδο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντaρ Βούτσιτς, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει τίποτα στη συνάντηση της 18ης Μαρτίου με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις δύο πλευρές να προχωρήσουν.

Σε ομιλία που απηύθυνε στο έθνος το απόγευμα της Πέμπτης, ο Βούτσιτς είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο για το τι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου, γράφει το REL.

«Εμείς καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, οι Αλβανοί τη δική τους. Δεν έχουμε λάβει ακόμη τίποτα από τις Βρυξέλλες και αυτό το έγγραφο δεν υπάρχει ακόμη», είπε.

Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς, με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της ΕΕ, θα συναντηθούν το Σάββατο στην Οχρίδα για να συζητήσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου της ΕΕ για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου, αποδέχθηκαν κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού, αλλά ο Βούτσιτς σύντομα υπαναχώρησε από την προφορική συμφωνία ενώπιον σέρβικου ακροατηρίου.

Επίσης, την Πέμπτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειές της να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Είπε μάλιστα ότι είναι καιρός για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να κάνουν συμβιβασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι η δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων θα συνεχιστεί.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες υπό την ηγεσία της ΕΕ με το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Είναι καιρός και για τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν. Η δέσμευσή μας για διαρκή σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της KFOR, είναι ισχυρή», δήλωσε.

Ο Κούρτι βρέθηκε στο Στρασβούργο, όπου είχε αρκετές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και με τον ειδικό απεσταλμένο της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάνουελ Σαραζίν, όπου συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει εποικοδομητικό όσον αφορά τη συμφωνία για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

«Πριν από την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Οχρίδα, μίλησα με τον ειδικό απεσταλμένο της Γερμανίας Μάνουελ Σαραζίν. Συνεχίζουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, δημιουργικοί και δεσμευμένοι σε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Τον ευχαρίστησα για τον ρόλο του και τη συνεχή υποστήριξή του», έγραψε ο Κούρτι στο Twitter.

Ο Κούρτι συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον ευρωβουλευτή Νταβίντ ΜακΆλιστερ, όπου συζήτησαν την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022.

«Η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από τον έγκαιρο προσανατολισμό και στόχο, ήρθε επίσης ως αποτέλεσμα της προόδου της χώρας, η οποία αναγνωρίστηκε και από την σχετική έκθεση της ΕΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκε ακριβώς η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου και η πορεία του προς τα εμπρός, καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας για τους πολίτες του», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin