Image default
Ευρώπη

Γαλλία: Διαδηλώσεις, βίαιες συγκρούσεις και ψήφος δυσπιστίας

Ένα κύμα διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και βίαιων συγκρούσεων εκδηλώθηκε στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ως στόχο βουλευτές, μετά την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης από την κυβέρνηση Μακρόν για την υιοθέτηση της διαβόητης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κόμματα να κληθούν να ψηφίσουν τη Δευτέρα για δύο προτάσεις δυσπιστίας.

Το Σάββατο, πολλοί διαδήλωσαν χωρίς άδεια στο Παρίσι, τη Λυών, τη Μασσαλία και άλλες γαλλικές πόλεις. Μετά από συγκρούσεις και βίαια επεισόδια με την αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 169 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 122 ήταν μόνο στην πρωτεύουσα.

Ορισμένοι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο να στοχοποιήσουν εκλεγμένους αντιπροσώπους που ευνοούν τα σχέδια του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το γραφείο του δεξιού ηγέτη των Les Républicains Ερίκ Τσιότι στη Νίκαια ληστεύτηκε το Σάββατο, σε μια κίνηση που, όπως λέει ο ίδιος, είχε στόχο να τον «πιέσουν» να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας της Δευτέρας για την πτώση της κυβέρνησης.

Την Κυριακή επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, τη Λυών, τη Μασσαλία και τη Λιλ.

Παράλληλα, υπάλληλοι των διοδίων συνέχισαν να αφήνουν τα αυτοκίνητα να περνούν δωρεάν στους αυτοκινητόδρομους Α1 και Α13 κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι συλλέκτες απορριμμάτων στο Παρίσι συνέχισαν να απεργούν για 14η ημέρα.

Επιπλέον, το Σάββατο το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGT ανακοίνωσε το κλείσιμο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Γαλλίας, του εργοστασίου της Total Energies στο Gonfreville-L’Orcher (Seine-Maritime).

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ καταδίκασε τις διαμαρτυρίες και τη βία. «Σε ένα κράτος δικαίου, η ισχύς πρέπει να παραμένει στο νόμο, ποτέ στη βία», δήλωσε στο France 3 την Κυριακή.

Σχετικά με την κυβέρνησή του που παρακάμπτει το κοινοβούλιο, δήλωσε: «Νομίζω ότι όταν έχεις μια τόσο ουσιαστική μεταρρύθμιση, (…) δεν ρίχνεις το κέρμα στην τύχη. Φροντίζουμε να περάσει».

Εάν η διακομματική πρόταση και η πρόταση που κατέθεσε η Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν δεν καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μακρόν μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας, οι εντάσεις μεταξύ των Γάλλων και της κυβέρνησης πιθανότατα θα φτάσουν σε νέα ύψη, καθώς τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει περισσότερες διαμαρτυρίες για την ερχόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εθνικής διαμαρτυρίας για την Πέμπτη.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin