Image default
Ευρώπη

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) την Πέμπτη, κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο πλέον στο 4,25%.

Η νέα αύξηση ήταν αναμενόμενη, μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στο 10,4%, και φέρνει τα τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η απόφαση ελήφθη με το βλέμμα στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και παρά τις ανησυχίες που έχουν προκύψει για τον τραπεζικό τομέα. Η BoE παραμέρισε τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα, υποδεικνύοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τον πληθωρισμό ως κύρια προτεραιότητα, σχολιάζει το -.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφύγει την ύφεση προς το παρόν, ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει κίνδυνος.

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, εάν συνεχίσουν οι πληθωριστικές πιέσεις. «Εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse.

Λίγο νωρίτερα την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε επίσης σε αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Είχε προηγηθεί χθες η Fed, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, και την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. 

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin