Image default
Αγορές

Τα αμερικανικά ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

Τα αμερικανικά ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

Χαμηλότερα έκλεισαν την Τρίτη (28/3) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων «ανέβηκαν» σε υψηλά επίπεδα, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο ανοδικό σερί των Dow Jones και S&P 500.

Η άνοδος στις αποδόσεις οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια, διότι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει τις αυξήσεις για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, τώρα ειδικά που υποχωρούν σταδιακά οι φόβοι για περαιτέρω αποτυχίες στον τραπεζικό τομέα. Συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed βλέπει η BlackRock, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα που θέλουν την τράπεζα να ακολουθεί μια λιγότερο επιθετική πολιτική από εδώ και στο εξής.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,12% στις 32.394,25 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,15% στις 3.971,53 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,45% στις 11.716,08 μονάδες. Αντίθετα, σε ράλι προχώρησαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με ώθηση από την ισχυρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η μετοχή της Alibaba κατάφερε να κλείσει με ισχυρά κέρδη άνω του 14%, μετά τη νέα διάρθρωση που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν , με αυτή του 2ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει ξανά πάνω από το 4%, ασκώντας πίεση στις μετοχές και ειδικότερα σε εταιρείες τεχνολογίας. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου επανέρχεται άνω του 3,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στο 104,2 τον Μάρτιο μετά το χαμηλό τριών μηνών του Φεβρουαρίου, στο 103,4, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση στο 100,7. Παράλληλα, τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ σε αγαθά έδειξαν ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,6% στα 91,6 δισ. δολάρια το Φεβρουάριο.

Υποχώρηση σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, με την άνοδο των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια τους προηγούμενους μήνες να επιβαρύνει την αγορά. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ υποχώρησε 0,4% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για ολόκληρη τη χώρα εμφάνισε μικρότερη πτώση 0,2% συμπληρώνοντας επτά διαδοχικούς πτωτικούς μήνες.

Κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκαν και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ημερών. Οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας μετά την υποχώρηση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ ώθηση παρέχει η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 39 cents ή 0,5% στα 73,20 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου. Αντίστοιχα, το Brent Μαΐου πρόσθεσε 53 cents ή 0,7% στα 78,65 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο Απριλίου «κατρακύλησε» 2,8% στα 2,03 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες που αποτελεί το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να ανακάμπτει από το διήμερο πτωτικό σερί, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο έχουν υποχωρήσει.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 19,70 δολάρια ή 1% και έκλεισε στα 1.973,50 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι Μαΐου ενισχύθηκε κατά 28 cents ή 1,2% στα 23,42 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα κέρδισε 0,2% στα 4,0855 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • FED
 • Alibaba
 • BlackRock
 • χρυσός
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • αποδόσεις ομολόγων
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

  Σχετικα αρθρα

  Sell off στη Wall Street με τραπεζικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα

  admin

  Μικτά πρόσημα και συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές

  admin

  Στο «κόκκινο» η Wall Street – Απογοητεύουν τα τραπεζικά αποτελέσματα

  admin

  Δυνατό άνοιγμα στις ευρωαγορές, με ώθηση από το Ηνωμένο Βασίλειο

  admin

  Ασία: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή στοιχείων για το Κινεζικό εμπόριο

  admin

  Ανάκαμψη στη Wall Street χάρη στις μετοχές τεχνολογίας

  admin

  Πτώση στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ

  admin

  Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

  admin

  Στάση αναμονής στις ευρωαγορές εν όψει της ΕΚΤ

  admin

  Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Ανησυχεί ο πληθωρισμός στην Κίνα

  admin

  Wall Street: Έντονη πτώση με «βαρίδι» τον υψηλό πληθωρισμό

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ

  admin