Image default
Ευρώπη

Ο Σάντσεθ πηγαίνει στην Κίνα με την Ουκρανία ψηλά στην ατζέντα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Κίνα για να διερευνήσει πώς το Πεκίνο θα μπορούσε να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα εμπόδια.

Ο Σάντσεθ θα είναι ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε την τρίτη πενταετή θητεία του. Θα είναι επίσης ο πρώτος αρχηγός κράτους της ΕΕ που θα συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη μετά την συνάντηση του τελευταίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα πριν από δύο εβδομάδες.

Δεδομένης της έλλειψης σημαντικών εμποδίων στις σινοϊσπανικές σχέσεις, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας πριν από την επίσκεψη, το ταξίδι του Σάντσεθ θα επικεντρωθεί πιθανότατα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον πιθανό ρόλο της Κίνας ως μεσολαβητή για την ειρήνη.

Αλλά ο Σάντσεθ θα το κάνει αυτό με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης και δεν θα ενεργήσει ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν ερμηνεύσει την επίσκεψη του Σάντσεθ, μαζί με εκείνη που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως μήνυμα της υποστήριξης των Βρυξελλών για τη συμμετοχή της Κίνας σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Η Ισπανία που αναλαμβάνει σύντομα την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πιθανότατα θα επηρεάσει τη συνάντηση, καθώς πολλοί περιμένουν να δουν αν ο Σάντσεθ  αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο της Κίνας και αν η ΕΕ αποδεχτεί τις ειρηνευτικές προτάσεις του.

Η Κίνα έχει ισχυριστεί αμεροληψία σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πολλοί δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Πεκίνο υποστηρίζει de facto τη Μόσχα.

Η επίσκεψη του Σι στην Ισπανία το 2018 ήταν μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές στα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Την Κίνα,την έχει επισκεφθεί κάθε πρωθυπουργός από το 1978, τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στη σύγχρονη εποχή  από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄.

Οι σχέσεις πάγωσαν το 2013, όταν ένα ισπανικό δικαστήριο χρησιμοποίησε την καθολική δικαιοδοσία για να απαγγείλει κατηγορίες στους πρώην Κινέζους ηγέτες Χου Τζιντάο και Τσιανγκ Ζεμίν για υποτιθέμενη καταστολή στο Θιβέτ, αν και η υπόθεση αναβλήθηκε το επόμενο έτος.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin