Image default
Ευρώπη

Εκτός ατζέντας Ευρωκοινοβουλίου η αστυνομική βία στη Γαλλία

Οι αντιπροσωπείες της γαλλικής αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλησαν να ανοίξουν μια συζήτηση για την αστυνομική βία και την «καταστολή» των διαδηλώσεων στη Γαλλία, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς οι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να ασχοληθούν με αμιγώς εθνικά θέματα.

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την ένταξη στην ημερήσια διάταξη ψηφίσματος που κατέθεσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η La France Insoumise, το οποίο αποσκοπούσε στην «καταδίκη των σοβαρών και πολυάριθμων επιθέσεων κατά του δικαιώματος διαδηλώσεων» που συνέβησαν στη Γαλλία αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προώθησε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η Γαλλία πρέπει «να σέβεται το δικαίωμα διαδήλωσης και το κράτος δικαίου», σύμφωνα με το ψήφισμα που επικρίνει τη «δυσανάλογη χρήση βίας» και τις «επικίνδυνες κατασταλτικές πρακτικές» της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ένας «ξεριζωμένος αντίχειρας», ένας «εργάτης σιδηροδρόμου με μια κόγχη στο μάτι», μια γυναίκα «βιασμένη κατά τη διάρκεια έρευνας» και δύο ακτιβιστές περιβάλλοντος που διαμαρτυρήθηκαν για το έργο των μεγαλοδεξαμενών στο Sainte-Soline σε κώμα: αυτός ήταν ο κατάλογος των περιστατικών που παρουσίασε η ευρωβουλευτής της La France Insoumise, Μανόν Όμπρι, για να δικαιολογήσει το αίτημα της ομάδας της να συζητηθεί η αστυνομική βία στο ημικύκλιο της ΕΕ.

Αυτή η «αστυνομική βία» είναι ένα «τρομερό θέαμα» και αποτελούν «απαράδεκτες πρακτικές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε επίσης η Όμπρι.

Ωστόσο, άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες αρνήθηκαν να μπει η συζήτηση για τον τρόπο άσκησης της αστυνόμευσης στη Γαλλία στα θέματα του θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Ο Γάλλος συντηρητικός ευρωβουλευτής Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί (Les Républicains, ΕΛΚ), ο οποίος υπενθύμισε ότι «περισσότεροι από 800 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά» τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία, αντιπρότεινε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να «αντικαταστήσει» το γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της Renew -της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να «συζητηθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση».

«Εάν υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις της αστυνομίας», θα πρέπει να «καταγγελθούν και να καταδικαστούν», δήλωσε ο Φερχόφστατ. Ωστόσο, «είναι φυσικά μια αντίδραση σε άλλες μορφές βίας […] που μερικές φορές ενθαρρύνονται από τα πολιτικά κόμματα», είπε απευθυνόμενος στην ευρωβουλευτή του LFI Μανόν Όμπρι, καταγγέλλοντας εκείνους που λένε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η λαϊκή μομφή, όχι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Επέκρινε επίσης την Όμπρι επειδή δεν καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε από τους διαδηλωτές και τις απειλές και τον εκφοβισμό των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της ευρωπαϊκής δεξιάς εξέφρασε τη λύπη του για αυτού του είδους το αίτημα προς συζήτηση: «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, πρέπει να επικεντρωθούμε στα ευρωπαϊκά θέματα», είπε, αναφερόμενος στις δηλώσεις των προέδρων της ομάδας των Σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία, και της ομάδας Renew, Στεφάν Σεζουρνέ, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ίδια επιθυμία.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin