Image default
Ευρώπη

Στο Κίεβο μετά το Πάσχα τα πρώτα Leopard της Ισπανίας

Η Ισπανία θα στείλει το πρώτο φορτίο των έξι αρμάτων μάχης Leopard που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ άλλα τέσσερα άρματα βρίσκονται επί του παρόντος υπό επισκευή για τον ίδιο σκοπό, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Τα έξι άρματα έχουν ήδη αναβαθμιστεί στο εργοστάσιο Santa Bárbara Sistemas (General Dynamics-Ισπανία) στο Alcalá de Guadaíra, στη Σεβίλλη, και υποβάλλονται σε ασκήσεις βολής στο Cerro Muriano, στην Κόρδοβα, αυτή την εβδομάδα για την τελειοποίηση των συστημάτων μάχης τους.

Μόλις λάβουν την πιστοποίηση μάχης, θα μεταφερθούν δια θαλάσσης στην Πολωνία. Μετά την πρώτη αποστολή, η Μαδρίτη σκοπεύει να στείλει άλλα τέσσερα άρματα στο Κίεβο για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Μαδρίτης προς τη ρημαγμένη από τον πόλεμο ανατολική χώρα, δήλωσαν επίσημες πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ισπανία εκπαιδεύει επίσης 55 Ουκρανούς στρατιώτες, οι 40 στο χειρισμό των αρμάτων ως πλήρωμα και οι 10 στη συντήρησή τους.

Η Ρόμπλες (PSOE/S&D) έδωσε μερικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση ενώπιον του κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Την παρουσία της Ρόμπλες στο κοινοβούλιο ζήτησαν τα αυτονομιστικά κόμματα EH Bildu (Χώρα των Βάσκων) και το καταλανικό ERC. Η αποστολή ισπανικών αρμάτων μάχης στο ουκρανικό πεδίο μάχης είναι μια απόφαση «μεγάλης σημασίας» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, τόνισαν και οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο αριστερός συνασπισμός PSOE και Unidas Podemos (GUE-NGL) είχε να αντιμετωπίσει το αμφιλεγόμενο «ζήτημα των Leopards».

Η Γενική Γραμματέας του Unidas Podemos και Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Ιόνε Μπελάρα, εξέφρασε τον Ιανουάριο την αντίθεση του κόμματός της στην απόφαση αυτή. «Ήρθε η ώρα να δείξουμε διπλωματικό δρόμο», δήλωσε η ίδια, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτες» συνέπειες από την αποστολή των ισπανικών αρμάτων μάχης.

Τα δέκα άρματα μάχης Leopard είναι του μοντέλου 2A4 και αποτελούν μέρος των περισσότερων από πενήντα που φυλάσσονται εδώ και μια δεκαετία σε εγκαταστάσεις του στρατού στο Casetas (Σαραγόσα, βορειοανατολικά).

Σύμφωνα με τη σύμβαση του διαγωνισμού, το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας έχει προϋπολογίσει 4,1 εκατ. ευρώ για την επισκευή των Leopards, ποσό που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δέκα Leopards.

Η Ισπανία διαθέτει 347 άρματα μάχης Leopard, από τα οποία αγόρασε 108 του μοντέλου 2A4, του παλαιότερου τύπου που είναι σήμερα επιχειρησιακά, από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1990. Τα υπόλοιπα 239 είναι τα λεγόμενα 2E, μια τοπική έκδοση που συναρμολογείται στην Ισπανία και είναι από τις πιο σύγχρονες.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin