Image default
Ευρώπη

QUAD: Τα δυτικά Βαλκάνια συνεργάζονται με στόχο την ένταξη στην ΕΕ

Εκπρόσωποι των δυτικών Βαλκανίων δημιούργησαν την Τετάρτη τη νέα πλατφόρμα QUAD, που περιλαμβάνει τέσσερα κράτη της περιοχής, πλην της Σερβίας, με στόχο την απόλυτη ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι, μαζί με την Αλβανή υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Όλτα Τζάτσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Κρεσνίκ Αχμέτι και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, εγκαινίασαν τη νέα πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η ευθυγράμμιση με την ΚΕΠΠΑ, αλλά και με τις θέσεις και τις αξίες του δημοκρατικού κόσμου, έχει καταστεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες των υποψήφιων κρατών μελών της ΕΕ- αποτελεί επίσης και σαφές μήνυμα για το πού ανήκουν οι χώρες αυτές», τόνισε ο Οσμάνι στη συνάντηση, όπως αναφέρει το MIA.mk.

Η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, ιδίως στην ενεργειακή κρίση, στις οικονομικές συνέπειες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και στις υβριδικές απειλές.

Ο Οσμάνι δήλωσε χαρούμενος για τη δημιουργία του άτυπου φόρουμ QUAD, προσθέτοντας ότι κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες έχει αποδείξει ότι είναι έμπιστη εταίρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενες με τις κυρώσεις και παρέχοντας ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο ίδιος επίσης ενημέρωσε τους συνομιλητές για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση» από την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, «μιας χώρας γνωστής για την πολυεθνική της δημοκρατία και συνοχή, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση να φιλοξενήσει τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στην Οχρίδα».

Επισημάνθηκε επίσης ότι «ο κοινός στρατηγικός στόχος όλων των χωρών που κατάφεραν να επιτύχουν πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της ΕΕ είναι η πλήρης ενσωμάτωση στην Ένωση».

Η περιοχή φιλοξενεί μια άλλη συνεργατική πρωτοβουλία, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», μεταξύ της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει την ελεύθερη και εύκολη κυκλοφορία του εμπορίου και των ανθρώπων σε ολόκληρη την περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, φοβούμενες ότι μπορεί να εμποδίσει τις φιλοδοξίες τους στην ΕΕ, αλλά και λόγω ανησυχιών σχετικά με τη Σερβία.

Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή διαρροή για τον λόγο που η Σερβία απουσιάζει από την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής, η Σερβία έχει αρνηθεί να ευθυγραμμιστεί με τις περισσότερες από τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, γεγονός που οδήγησε σε έντονες επικρίσεις από τις Βρυξέλλες.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin