Image default
Αγορές

Νευρικότητα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση για το πετρέλαιο

Νευρικότητα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση για το πετρέλαιο

Νωθρά ξεκίνησε ο Απρίλιος για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή.

Οι βρετανικές μετοχές βγαίνουν κερδισμένες από την ισχυρή αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς υποχώρησε κατά μόλις 0,03% και έκλεισε στις 457,72 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 15.580,92 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,81% στις 9.157,40 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.673 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,32% στις 7.345,96 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,24% στις 27.179,37 μονάδες.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση σε ορισμένους δείκτες, ωστόσο πυροδότησε νέους φόβους για τον πληθωρισμό και τα μέτρα που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες για την αποκλιμάκωσή του (νέες αυξήσεις επιτοκίων).

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού ενισχύονται περισσότερο από 5%, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Με αφορμή την παραπάνω απόφαση, ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρώπη κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, κλείνοντας με κέρδη άνω του 4%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός τομέας στην ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • τιμές πετρελαίου
  • OPEC
  • πληθωρισμός
  • μεταποίηση στην Ευρωζώνη

    Σχετικα αρθρα

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin