Image default
Ευρώπη

Η απάντηση της Ρωσίας στο iPhone δεν έχει πουλήσει ούτε 1.000 συσκευές

Η απάντηση της Ρωσίας στο iPhone ονομάζεται AYYA T1 και είναι ένα smartphone που λανσάρεται από Ρώσους αξιωματούχους ως εναλλακτική για το προϊόν της Apple.

Το AYYA T1 παράγεται από την εταιρεία Smartecosystems (του κρατικού ομίλου Rostec) και συναρμολογείται στην Κίνα, με έκπτωση 50%. Επί του παρόντος πωλείται στο ηλεκτρονικό κατάστημα του ρωσικού τεχνολογικού κολοσσού Yandex για περίπου 13.420 ρούβλια ή 170 δολάρια.

Το AYYA T1 δεν φιλοδοξεί μόνο να αποτελέσει τη ρωσική εναλλακτική στο iPhone. Του μοιάζει και στην εμφάνιση. Έχει στρογγυλεμένες άκρες και διαθέτει «ειδική λειτουργία ασφαλείας» που επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν την κάμερα και το μικρόφωνό του με ένα κουμπί στο πλάι της συσκευής, σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος του.

Παρά τα μεγάλα σχέδιά του, το ρωσικό «iPhone» δεν «μίλησε» στην καρδιά της ρωσικής αγοράς, καθώς από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ξεκίνησε η κυκλοφορία του, έχουν πουληθεί μόλις 905 συσκευές, ανέφερε στις 23 Μαρτίου δημοσίευμα της επιχειρηματικής εφημερίδας Vedomosti, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές του λιανεμπορίου. Πρόκειται για περίπου το 18% των 5.000 smartphone AYYA T1 που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής για τη ρωσική αγορά.

Παρόλο που οι πωλήσεις είναι «αναιμικές», το τηλέφωνο AYYA T1 έχουν αποκτήσει περίπου 2.000 Ρώσοι εργαζόμενοι στην ασφάλεια και την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τους Moscow Times, που επικαλούνται την Vedomosti. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν εξ’ αρχής τόσα πολλά στην αγορά για τους απλούς καταναλωτές, εξήγησαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων λιανοπωλητές.

Η είδηση για τις μέτριες πωλήσεις του AYYA T1, ήρθε λίγες μέρες μετά την προτροπή του Κρεμλίνου προς τους Ρώσους αξιωματούχους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα iPhone λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των πληροφοριών. Οι αξιωματούχοι κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τα iPhone τους με τηλέφωνα κατασκευασμένα σε άλλο λογισμικό smartphone, όπως το Android, αντίστοιχα κινέζικα ή το Aurora, ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε από τη ρωσική εταιρεία Open Mobile Platform, σύμφωνα με το πρακτορείο Kommersant.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Apple διέκοψε τις πωλήσεις στη Ρωσία. Βέβαια η Ρωσία εξακολουθεί να μπορεί να προμηθευθεί τα προϊόντα του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα μέσω παράλληλων εισαγωγών.

Πάντως πλέον η ρωσική αγορά, που απορρόφησε 24,5 εκατομμύρια smartphone το 2022, κυριαρχείται από τις κινεζικές μάρκες, με την Xiaomi να βρίσκεται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Statista.

Με πληροφορίες από Business Insider

Σχετικα αρθρα

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

admin

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin