Image default
Επιχειρήσεις

Στουρνάρας: Φερέγγυες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στις στρατηγικές προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς και στα στοιχεία φερεγγυότητας των ασφαλιστικών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Κατά την τοποθέτησή του για την ασφαλιστική αγορά, ο κ. Στουρνάρας εστίασε στην αυξανόμενη δύναμη για τον καταναλωτή, του οποίου παράλληλα μεταβάλλονται οι ανάγκες ασφάλισής του και οι προσδοκίες από τα ασφαλιστικά προϊόντα.

Παράλληλα έκανε λόγο και για τις νέες τεχνολογίες οι οποίες κάνουν όλο και πιο δυναμικά την εμφάνισή τους και διαταράσσουν παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.  Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ.

Όπως αναμένεται θα επιφέρει ευνοϊκές αλλαγές (μείωση) στο περιθώριο κινδύνου των τεχνικών προβλέψεων αλλά και στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένους κινδύνους π.χ. μακροχρόνιες επενδύσεις σε μετοχές.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Στουρνάρα συνοψίζονται ως εξής:

Στρατηγικές προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς:

  •  Νέοι τρόποι παροχής υπηρεσιών εισάγονται στη βάση της εξ αποστάσεως λειτουργίας
  •  Συνεχώς αυξανόμενη δύναμη για τον καταναλωτή, του οποίου παράλληλα μεταβάλλονται οι ανάγκες ασφάλισής του αλλά και οι προσδοκίες του από τα ασφαλιστικά προϊόντα,
  • Νέες τεχνολογίες και σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα κάνουν όλο και πιο δυναμικά την εμφάνισή τους και διαταράσσουν παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα,
  •  Ανταγωνιστικές πιέσεις που προέρχονται είτε από άλλες οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, όσον αφορά στην παραγωγή επενδυτικο-συνταξιοδοτικών προϊόντων, είτε από εναλλακτικά δίκτυα διανομής, όσον αφορά στη διαμεσολάβηση και προώθηση των προϊόντων,
  • Η πρόσβαση σε νέα κεφάλαια και η διατήρηση αναπτυξιακής στρατηγικής από μια ασφαλιστική επιχείρηση συνδέονται όλο και περισσότερο, κατά πρώτον, με τη συνδρομή της στη συλλογική προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων και προσαρμογής της παγκόσμιας κοινότητας στην κλιματική αλλαγή και στους λοιπούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και, κατά δεύτερον, στη δυνατότητά της να σχεδιάζει και να προωθεί ασφαλιστικά προϊόντα που υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Στοιχεία φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

  • Η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εποπτεία εντός του πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” τους δίνουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της 30/9/2022, οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ), διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ.
  •  Δηλαδή, διαθέτουν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι 2 φορές περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες, ενώ επίσης όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλύπτουν με επάρκεια την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR).
  • Ο πληθωρισμός αποτελεί μία πολύ σημαντική μακροοικονομική παράμετρο που οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κατά τον υπολογισμό των τεχνικών τους προβλέψεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας.
  • Ο συνδυασμός του πληθωρισμού με τα αυξημένα επιτόκια ενδεχομένως απαιτεί από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική συντονισμού του ενεργητικού και υποχρεώσεων (asset – liability management)

Solvency II Review

  •  Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ. Αναμένεται να επιφέρει ευνοϊκές αλλαγές (μείωση) στο περιθώριο κινδύνου των τεχνικών προβλέψεων αλλά και στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένους κινδύνους π.χ. μακροχρόνιες επενδύσεις σε μετοχές.
  •  Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί και να διασαφηνιστεί η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, κάτι που είναι πολύ θετική εξέλιξη για τις μικρές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
  • Αναμένεται όμως να αυξήσει τις απαιτήσεις για τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Ενδεικτικά για τις ασφαλίσεις ζωής:

-Οι μικρές και λιγότερο πολύπλοκες θα κληθούν να υπολογίζουν τις τεχνικές προβλέψεις με μια απλοποιημένη στοχαστική διαδικασία και σενάρια που θα δίνει η ΕΙΟΡΑ.
-Οι μεγάλες θα χρειαστεί να αναπτύξουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) πλήρες στοχαστικό υπόδειγμα.

Διαβάστε ακόμη

Finma: Εξετάσαμε σενάριο πτώχευσης της Credit Suisse πριν από το deal με την UBS – Σε 3-4 έτη η συγχώνευση

Αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία

Fanatics: Ο αμερικανικός γίγαντας των αθλητικών ειδών εξαγοράζει την ιταλική Epi

Σχετικα αρθρα

Unibios: Ανοδικό μέρισμα και συζητήσεις για εξαγορές

admin

Στον… πάγο η εξυγίανση των προβληματικών καζίνο

admin

Πλαστικά Θράκης: Αποδοτικές οι επενδύσεις που υλοποιούμε

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι του ΚΟΔ 2021

admin

Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. ευρώ το 2023

admin

Κέρδη 5,4 εκατ. το 2023 για τη Galaxy Cosmos Mezz, προχωρά σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Πωλητήριο στον κλάδο χύτευσης βάζει η Αλουμύλ

admin

Καρέλιας: Αυξημένα έσοδα και κέρδη το 2023, μέρισμα 12,4 ευρώ

admin

Πειραιώς: Στήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων του InvestEU

admin

Alpha Bank: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε ΜμΕ σε συνεργασία με το InvestEU

admin

Ακρίτας: Στα €4,3 εκατ. τα EBITDA το 2023

admin

ΔΕΗ: Τέσσερα νέα προγράμματα για αγρότες

admin