Image default
Ευρώπη

Ιταλός βουλευτής: Ανίκανη η κυβέρνηση Μελόνι για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης καθυστερεί καθώς η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αγωνίζεται να λύσει το αιώνιο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης που δαπανά κονδύλια από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο βουλευτής Πιέρο ντι Λούκα (PD/S&D) στη EURACTIV Ιταλίας.

Η Επιτροπή σημείωσε πρόσφατα την επιβράδυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από την Ιταλία, αλλά έδωσε μια συνολικά θετική αξιολόγηση και χορήγησε στην κυβέρνηση έναν επιπλέον μήνα για να επιτύχει τους στόχους που είναι απαραίτητοι για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των 19 δισ. ευρώ.

«Οι δυσκολίες της κυβέρνησης είναι προφανείς. Η Δεξιά δείχνει όλη της την ανικανότητα να διαχειριστεί μια ιστορική ευκαιρία, μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για ανάπτυξη και μεγέθυνση, που αποκτήθηκε χάρη στη δέσμευση ιδίως των Δημοκρατικών και των προοδευτικών», δήλωσε ο Ντι Λούκα στην EURACTIV Ιταλίας.

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας περιλαμβάνει 358 μέτρα που χρηματοδοτούνται με 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Next Generation EU, συν 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Συμπληρωματικό Ταμείο, τα οποία προέρχονται από τα κρατικά ταμεία.

«Οι τεχνικές επιλογές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, όπως η συγκέντρωση στο Palazzo Chigi (έδρα της κυβέρνησης) όχι μόνο του πολιτικού αλλά και του τεχνικού, επιχειρησιακού και διαχειριστικού συντονισμού, είναι λανθασμένες, διότι κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια χοάνη τέτοια ώστε να θάψουν οριστικά το Σχέδιο», τόνισε ο Ντι Λούκα.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφφαέλε Φίττο (FDI/ECR) δήλωσε σαφώς ότι «ορισμένες παρεμβάσεις» δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 και ζήτησε «να ανοίξει μια προσεκτική αξιολόγηση για να κατανοήσουμε πώς θα ανακτήσουμε τους πόρους».

Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές, ο επικεφαλής της ομάδας της Λέγκας (ID) στην Κάτω Βουλή, Ρικάρντο Μολινάρι, προκάλεσε αντιπαράθεση λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να μην ξοδευτούν τα χρήματα (από το ΕΣΑ) παρά να ξοδευτούν άσχημα».

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, διευκρίνισε ότι είναι βέβαιος ότι «η Ιταλία θα τα ξοδέψει σωστά», αλλά ότι θα χρειαστεί να «κατευθύνει» κάποια από τα κονδύλια σε άλλα έργα.

Υπό το πρίσμα αυτής της «πολιτικής σύγχυσης» -όπως την αποκαλεί ο Ντι Λούκα– το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ζήτησε επιχείρηση διαφάνειας και συζήτηση στο κοινοβούλιο για τις «πραγματικές προθέσεις» της κυβέρνησης σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ο Φίττο ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα: «Δεν υπάρχει καμία δυσκολία να το πράξουμε και, κυρίως, το βλέπουμε ως μια εξαιρετική ευκαιρία για συζήτηση που θα εμβαθύνει και θα αποσαφηνίσει την ουσία των ζητημάτων».

Μετά από πρόσφατη συνάντηση στη Ρώμη με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο Φίττο τόνισε επίσης την ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφύγει στη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των διαθέσιμων πόρων, υπό το πρίσμα του μεταβαλλόμενου διεθνούς και οικονομικού πλαισίου».

Κατόπιν οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε επισημάνει την ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης για την εφαρμογή του ΕΣΑ, η ιταλική κυβέρνηση επεξεργάστηκε διάταγμα για την οργανωτική ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και τη διοικητική ικανότητα των τοπικών αρχών μέσω νέων προσλήψεων.

«Μετά από αρκετές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση ψήφισε ένα μέτρο που προβλέπει νέες προσλήψεις στη Δημόσια Διοίκηση. Ένα βήμα που αναμφίβολα κινείται προς την κατεύθυνση που είχαμε επίσης υποδείξει», σχολίασε ο Ντι Λούκα.

«Τα διαρθρωτικά κενά στη στελέχωση της εθνικής και της τοπικής δημόσιας διοίκησης είναι εμφανή σε όλους και δημιουργούν δυσκολίες στον προγραμματισμό και τη δαπάνη των κονδυλίων του ΕΣΑ», πρόσθεσε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περισσότερο θάρρος και να παρέμβει, ιδίως στη νότια Ιταλία.

«Ένα σχέδιο εργασίας τουλάχιστον 300.000 μονάδων για τα επόμενα χρόνια μόνο στο Νότο είναι απαραίτητο για να μετασχηματιστεί και να καινοτομήσει η διοικητική μας μηχανή», είπε. «Το σχέδιο δεν είναι στη διάθεση ενός μόνο εκτελεστικού οργάνου, αλλά αποτελεί κληρονομιά ολόκληρης της χώρας. Και είναι αποφασιστικής σημασίας, ιδίως για τον Νότο, στον οποίο προορίζεται το 40% των πόρων (του ΕΣΑ), πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin