Image default
Οικονομία

Πάσχα με υψηλές πληρότητες και χαμόγελα στον τουρισμό

Αναμένεται ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και τα βραχυχρόνια καταλύματα θα φτάσουν ακόμα και το 100% κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με τη μεγαλύτερη κίνηση να παρατηρείται τη Μεγάλη Παρασκευή. Σύμφωνα με πηγές από το χώρο των ξενοδόχων, οι κρατήσεις για το Πάσχα φέτος έγιναν πολύ νωρίς (μάλιστα ο μεγαλύτερος όγκος των κλήσεων ξεκίνησε μετά την Καθαρά Δευτέρα) και αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υπάρχουν επίσης κρατήσεις last minute.

Οι τιμές, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι αισθητά ανεβασμένες σε σύγκριση με την  προηγούμενη χρονιά, σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση και με το 2019, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης. Τα διαθέσιμα καταλύματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στους προορισμούς της Πελοποννήσου, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και η Άνδρος, αλλά και στην Εύβοια. Υψηλή είναι η ζήτηση, όπως είναι αναμενόμενο, για την Κέρκυρα και την Πάτμο.

Ενδεικτικά, στην Αρεόπολη Μάνης οι τιμές ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο ξεκινούσαν από τα 80 ευρώ, στο Ναύπλιο από 90, στη Δημητσάνα από 80 ευρώ, στην Τήνο από 60 ευρώ, στην Πάρο από 40 ευρώ, στη χώρα της Μυκόνου από 80 ευρώ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα εμφανίζουν όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας (περίπου 30%).

Πιο συγκεκριμένα, στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.α.

Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα. Υψηλές είναι οι πληρότητες στη Χίο όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης, όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.

“Πιστεύω ότι θα είναι ένα Πάσχα με πολλά χαμόγελα για τον Τουρισμό που για το 2023 ήδη έχει ανοδική τάση. Το είδαμε από νωρίς, από τις γιορτές των Χριστουγέννων  και τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου καθώς οι πληρότητες σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς άγγιξαν το 100%. Την ίδια και ακόμα καλύτερη εικόνα έχουμε για το Πάσχα με επιπλέον δεδομένο ότι άνοιξε από τις αρχές Μαρτίου η τουριστική περίοδος με μαζικές αφίξεις ξένων ταξιδιωτών. Επίσης συνεχίζεται το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” με χιλιάδες Έλληνες που αξιοποιούν αυτή την περίοδο τις άυλες ψηφιακές κάρτες τους, για ολιγοήμερες διακοπές” ανέφερε εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του.

Σχετικα αρθρα

Λέιν (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Τι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις

admin

Σε υψηλά ενός έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

admin

Δύο καλά νέα από την Ευρώπη για την ελληνική οικονομία

admin

ΟΟΣΑ: «Έκρηξη» άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

admin

Ρεύμα: Τα μερίδια των προμηθευτών τον Απρίλιο – 11 ώρες με αρνητικές τιμές χονδρικής

admin

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

admin

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin