Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα «χτίζει» υψηλά πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ- Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους

Τη δημιουργία ασφαλών και υψηλών πλεονασμάτων αλλά και τη διασφάλιση της συνεχούς αποκλιμάκωσης του χρέους, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης και του πληθωρισμού, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μείωση εσόδων και συγκράτηση δαπανών. Πολύ καλές επιδόσεις στο χρέος.

Τη δημιουργία ασφαλών και υψηλών πλεονασμάτων -πάνω από το 2% του ΑΕΠ έως το 2028- αλλά και τη διασφάλιση της συνεχούς αποκλιμάκωσης του χρέους, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης και του πληθωρισμού, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στην έκθεση αλλά και στους αναλυτικούς πίνακες που την συνοδεύουν, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης φέτος αλλά ο ρυθμός αυτός αποκλιμακώνεται σταδιακά, οδηγώντας σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 1,2% το 2028, έτος κατά το οποίο ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 4% περίπου για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται σε επίπεδα κάτω του 2% (στο 1,9% και στο 1,8% το 2027 και 2028 αντίστοιχα).

Αναλυτικά, στην έκθεση fiscal Monitor στο μεγάλο μέτωπο της μείωσης του ελλείμματος οι επιδόσεις της Ελλάδος είναι εντυπωσιακά θετικές και μάλιστα υποτιμώνται με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ. Γιατί βασίζονται στον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και δεν έχουν ενσωματώσει (όπως είναι λογικό), την νέα εκτίμηση για το κλείσιμο του 2022 με πρωτογενές αποτέλεσμα μηδενικό ή οριακά θετικό.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι με την υπόθεση ότι το 2022 θα είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, το 2023 θα γυρίσει η Ελλάδα σε πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα θα αυξηθεί το 2024 σε 1,4% του ΑΕΠ και ακολούθως η επίδοση θα αυξηθεί σε πλεόνασμα 1,6% του 2025, 1,8% του ΑΕΠ το 2026, αλλά και 2% του ΑΕΠ το 2027 και το 2028.

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία πλεονασμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή παράλληλα με την αποκλιμάκωση των εσόδων (και φορολογικών) ως αναλογία του ΑΕΠ: από το 47,9% φέτος υπολογίζονται στο 43% το 2028. Και τούτο εξαιτίας και μιας πολύ συγκρατημένης πολιτικής διαχείρισης των συνολικών δαπανών που υπολογίζονται στο 50,3% του ΑΕΠ φέτος αλλά και στο 43,7% το 2028.

Αποκλιμάκωση χρέους με μοχλό το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό

Η αποκλιμάκωση του χρέους (όπως ορίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν είναι συγκρίσιμη με τον τρόπο που υπολογίζεται στην Ευρώπη) είναι επίσης εντυπωσιακή: εκτιμάται ότι από το 200% του ΑΕΠ το 2020 το χρέος αποκλιμακώνεται στο 166% του ΑΕΠ φέτος και στο 143,6% του ΑΕΠ το 2028.

Επίσης, σε ειδική ανάλυση καταγράφεται στην περίπτωση της Ελλάδας η αποκλιμάκωση του χρέους που κατέστη εφικτή τα προηγούμενα χρόνια (2021-2022) με σημαντική βοήθεια και από τον πληθωρισμό (της τάξης του 15% του ΑΕΠ μία επίδοση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Τουρκία), αλλά και από την πραγματική ανάπτυξη. Η άνοδος του ΑΕΠ αναδεικνύεται ως τον πιο σημαντικό μοχλό βελτίωσης της δημοσιονομικής εικόνας, με επίπτωση της τάξης του 12% σε όρους μείωσης του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ και είναι η πιο μεγάλη ανάμεσα στα κράτη που εξετάζει το ΔΝΤ. Αντισταθμιστικός παράγοντας στη μείωση του χρέους (σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως της τάξης του 5% του ΑΕΠ) ήταν η αύξηση επιτοκίων και το πρωτογενές έλλειμμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ η Ελλάδα «φιγουράρει» ως το κράτος με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του χρέους τη διετία 2021-2022. Ο λόγος για μία επίδοση η οποία προφανώς είναι εντυπωσιακή αλλά, όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ, πέρα από την υψηλή ανάπτυξη συνδέεται και με το μεγάλο ύψος του χρέους που «βοηθά» στην εικόνα της ταχείας αποκλιμάκωσης όταν γίνεται η σύγκριση με άλλα κράτη.

Τα στοιχεία των προβλέψεων στο οικονομικό πεδίο περιλαμβάνουν και την άνοδο των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στο 22,1% του ΑΕΠ φέτος και έως το 23,4% του ΑΕΠ το 2027 με μικρή αποκλιμάκωση στο 23,9% του ΑΕΠ το 2028. Εκτιμάται και η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας έως το 9% το 2028.

Σχετικα αρθρα

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin