Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Κίνδυνος να «παγιωθεί» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Βιλερουά

Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «παγιωθεί» πάνω από το 2% προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «παγιωθεί» πάνω από το 2% προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Συνεπώς, μπροστά σε αυτήν την απειλή, ο Βιλερουά τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη «μάχη» ενάντια στην άνοδο των τιμών, ακόμα και με «αλλαγή ταχυτήτων».

«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού» επεσήμανε ο Βιλερουά, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι «ο πληθωρισμός έχει καταστεί διαδεδομένος και δυνάμει πιο επίμονος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του υποκείμενου ή δομικού πληθωρισμού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2024 ή έως το τέλος του 2025.

Σημειωτέον ότι αν και η ΕΚΤ, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε καθεμία από αυτές, οι αγορές «ποντάρουν» τώρα στο σενάριο η επόμενη κίνηση να είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Αυτό, καθώς έχει ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο τέλος του κύκλου σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς οι τραπεζικές αναταραχές έφεραν στην επιφάνεια το σενάριο αυτό να βρίσκεται κοντά.

  • Διαβάστε ακόμα: Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να… ανασταίνονται μέσα στο 2023

Σύμφωνα με τον Βιλερουά, οι παράγοντες που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ στο μέλλον, είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού, τα στοιχεία για τον υποκείμενο πληθωρισμό και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι αγορές εκτιμούν ότι το peak των επιτοκίων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,65%, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023. Η ΕΚΤ, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin