Image default
Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών πραγματοποιεί η Σουηδία

Η Σουηδία ξεκίνησε τη Δευτέρα την Aurora 23, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών για τις δυνάμεις της, η οποία αποσκοπεί στην προσομοίωση επίθεσης από ξένη δύναμη, καθώς αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο σουηδικός στρατός, το ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η πολιτοφυλακή, με τη βοήθεια στρατιωτών από 13 χώρες, θα εξασκηθούν στο τι θα έκαναν αν η Σουηδία δεχόταν επίθεση από μια ανώνυμη ξένη δύναμη.

Η άσκηση διαρκεί από τις 17 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου και θα επηρεάσει μεγάλα τμήματα της χώρας, με ασκήσεις μάχης που θα πραγματοποιηθούν στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα, σε πεδία εκπαίδευσης και σε κατοικήσιμες περιοχές.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης ελήφθη το 2015, αλλά σύμφωνα με τον ταξίαρχο Stefan Andersson, δύο σημαντικές αλλαγές έλαβαν χώρα από τότε.

«Η μία είναι ότι έχουμε έναν πόλεμο από τη ρωσική πλευρά στην Ουκρανία, σε μια δυσάρεστα κοντινή απόσταση στη γειτονιά μας. Η άλλη είναι ότι βρισκόμαστε πλέον στο δρόμο για το ΝΑΤΟ, γεγονός που καθιστά την άσκηση αυτή ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, καθώς πλέον απαιτούνται μόνο οι εγκρίσεις του τουρκικού και του ουγγρικού κοινοβουλίου. Ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί σταθερά να διεξαγάγει ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας λόγω της άρνησης της χώρας να εκδώσει την κουρδική αντιπολίτευση, οι Ούγγροι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι η Σουηδία έχει ασκήσει υπερβολική κριτική στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Ο Andersson τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της άσκησης είναι να δούμε πόσο καλά λειτουργεί η λήψη ξένης βοήθειας σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Στο πλαίσιο της άσκησης, περίπου 700 Αμερικανοί πεζοναύτες και ο εξοπλισμός τους θα μεταφερθούν από τη Νορβηγία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της μεταφοράς στρατευμάτων. Στο Oskarshamn, όπου υπάρχει ένα παροπλισμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, 100 Βρετανοί στρατιώτες θα ασφαλίσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο ώστε η Σουηδία να μπορέσει να υποδεχθεί ένα μηχανοκίνητο τάγμα τυφεκιοφόρων χιλίων στρατιωτών από τη Φινλανδία.

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε άσκηση αυτού του μεγέθους ήταν το 1993, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην άσκηση, γνωστή ως Orkan (τυφώνας στα σουηδικά).

Η άσκηση θα είναι ορατή και θα ακουστεί σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως στις περιοχές Southern Skåne, και Småland, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες ασκήσεις μάχης σε πεδία εκπαίδευσης. Θα είναι επίσης ορατές στο στρατηγικής σημασίας νησί Gotland στη Βαλτική Θάλασσα.

Σχετικα αρθρα

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin