Image default
Οικονομία

Bostic (Fed): Άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% και μετά… στάση αναμονής

Ο Bostic δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός για να εξετάσει το ενδεχόμενο μειώσεων.

Μία ακόμα κίνηση αύξησης των επιτοκίων «βλέπει» ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Rafael Bostic, πριν βάλει παύση για να εξετάσει πώς η αυστηροποίηση της πολιτικής επηρεάζει την οικονομία.

«Μια ακόμη κίνηση θα είναι αρκετή για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε πώς ΄τρέχει’ η πολιτική μας στην οικονομία, για να κατανοήσουμε τον βαθμό στον οποίο ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο μας», είπε ο Bostic κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CNBC.

Αυτή η αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες πιθανότατα θα έρθει στη συνεδρίαση της FOMC για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 2-3 Μαΐου.

Εάν η πλειοψηφία της επιτροπής έχει την ίδια άποψη με τον Bostic, ο οποίος είναι μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου φέτος, αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου 5%-5,25%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007.

Από εκεί, ο Bostic είπε ότι πιστεύει ότι η FOMC μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις καθώς οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από τη νομισματική πολιτική προχωρούν στον πληθωρισμό, την απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική εικόνα των ΗΠΑ.

«Εάν τα δεδομένα έρθουν όπως περιμένω, θα μπορέσουμε να μείνουμε εκεί για αρκετό καιρό», είπε. «Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να παρακολουθούμε την οικονομία για το υπόλοιπο αυτού του έτους και το 2024».

Οι αγορές, ωστόσο, διαφωνούν ότι η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής.

Η τρέχουσα τιμολόγηση υποδηλώνει πιθανότητα 87% για αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα, παύση για μερικούς μήνες και στη συνέχεια μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του 2023 καθώς η οικονομία θα επιβραδύνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CME. Ο Bostic δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός για να εξετάσει το ενδεχόμενο μειώσεων.

«Μέρος αυτού αφορά πραγματικά… την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί τόσο γρήγορα όσο μερικές από τις αγορές πιστεύουν. Και φαίνεται ότι το ερώτημα είναι ποιος έχει δίκιο σε αυτό;» πρόσθεσε. «Δεν το βλέπω να κατεβαίνει κάτω ίσως από τρεισήμισι. Και το τρεισήμισι είναι ακόμα πολύ πάνω από τον στόχο του 2%».

Σημείωσε επίσης ότι δεν προβλέπει ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση, παρόλο που οι οικονομολόγοι της Fed προειδοποίησαν στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο ότι είναι πιθανή μια ήπια συρρίκνωση αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Bostic πρόσθεσε ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική είναι πιθανό να συνεχιστεί παρά τα πρόσφατα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο που προβλέπεται να πυροδοτήσουν την ύφεση.

Περιέγραψε την κατάσταση των τραπεζών στην περιφέρειά του ως «σταθερή», αν και σημείωσε ότι «ποτέ δεν ξέρεις», προσθέτοντας ότι η Fed θα παραμείνει σε εγρήγορση «για να βεβαιωθεί ότι είμαστε έτοιμοι».

Σχετικα αρθρα

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin