Image default
Ευρώπη

Φάμπιο Πανέτα: Τα γεωπολιτικά σοκ απειλούν με επίμονα ασταθή πληθωρισμό

Οι παγκόσμιες πολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Τα γεωπολιτικά σοκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν επίμονη αστάθεια στην οικονομική παραγωγή και την πορεία του πληθωρισμού, με πολλαπλές επιδράσεις», είπε χαρακτηριστικά η Δευτέρα σε ομιλία του. Σημείωσε επίσης ότι ο λεγόμενος κατακερματισμός θα μπορούσε να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα, έχει διαταράξει τις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, με σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως τελευταία πολλαπλασιάζονται οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων, όπως η Ουκρανία, όπου μαίνονται για 14 μήνες οι συγκρούσεις, ή η Ταϊβάν, όπου έχει αυξηθεί η ένταση το τελευταίο διάστημα αυξάνοντας την πιθανότητα κάποιας μορφής σύγκρουσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις της αποπαγκοσμιοποίησης, καθώς πολλές χώρες επιδιώκουν να εφαρμόσουν δαπανηρές πράσινες πολιτικές.

«Οι προσπάθειες για διαφοροποίηση των εισαγωγών και μείωση της εξάρτησης από συγκεκριμένες χώρες ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγικότητα και να περιορίσουν τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από αυτές τις χώρες, ανεβάζοντας τα παγκόσμια επιτόκια», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν οι κινήσεις κεφαλαίων και οι συνθήκες χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη διεθνή προσφορά εργασίας μπορεί να επηρεάσουν τη σύνθεση και τη δυναμική των εγχώριων αγορών εργασίας, προκαλώντας αναντιστοιχίες, αλλαγές στις σχέσεις καθορισμού των μισθών και αυξήσεις μισθών μακροπρόθεσμα, ανέφερε, καταλήγοντας: Η εξελισσόμενη φύση της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε να επηρεάσει το φυσικό επιτόκιο (το πραγματικό επιτόκιο που ούτε τονώνει ούτε συστέλλει την οικονομία.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin