Image default
Ευρώπη

«LionLink» σύνδεση ενέργειας Μεγάλης Βρετανίας – Ολλανδίας

Σχέδια για μια νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τα δύο κράτη και τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ενίσχυση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η νέα σύνδεση ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη. Η στενή συνεργασία για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της Βόρειας Θάλασσας είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια Rob Jetten.

Η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ονομάστηκε «LionLink», είναι η δεύτερη του είδους της και θα μεταφέρει τόση ηλεκτρική ενέργεια που θα αρκεί για να τροφοδοτήσει περισσότερα σπίτια από όσα το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ μαζί, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2030, θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη μοναδική άλλη διασύνδεση του είδους της και θα μεταφέρει έως και 1,8 γιγαβάτ.

«Με τη Βόρεια Θάλασσα να γίνεται ο μεγαλύτερος προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ολλανδία και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Jetten.

Οι υπουργοί Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας θα ανακοινώσουν τα σχέδια για τη σύνδεση στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας στο Βέλγιο, στην οποία θα συναντηθούν εκπρόσωποι από εννέα χώρες και ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας Kadri Simson για να συζητήσουν τις μελλοντικές φιλοδοξίες για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ο υπουργός ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps αναμένεται επίσης να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τη Δανία για την ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μαζί με τους ισχυρούς δεσμούς που έχουμε με τους βορειοευρωπαίους γείτονές μας που ενώθηκαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας, ενισχύουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία του Πούτιν ότι οι ημέρες της κυριαρχίας του στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν τελειώσει για τα καλά», δήλωσε ο Shapps.

Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, η LionLink θα υποστηρίξει την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ολοκλήρωση της αγοράς, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς ένα ολοκληρωμένο υπεράκτιο δίκτυο στη Βόρεια Θάλασσα.

«Είναι ένα πρώτο βήμα και μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε καθώς το υπεράκτιο δίκτυο παίρνει μορφή», δήλωσε η Manon van Beek, διευθύνουσα σύμβουλος της TenneT, του ολλανδικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς που συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία National Grid για την ανάπτυξη του έργου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη 8,4 γιγαβάτ ικανότητας διασύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνδεσης ισχύος με το Βέλγιο. Η LionLink θα αυξήσει αυτή τη σύνδεση κατά το ένα πέμπτο.

«Η ταυτόχρονη σύνδεση αιολικών πάρκων με πολλαπλές αγορές αλλάζει τα δεδομένα για τις ενεργειακές υποδομές και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού πράσινης ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας», δήλωσε ο Ben Wilson, πρόεδρος της National Grid Ventures.

«Τώρα χρειαζόμαστε το σωστό πολιτικό, νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να το πραγματοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα αμοιβαία επωφελές δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας ώστε να προσφέρουμε ένα καθαρότερο, δικαιότερο, ασφαλέστερο και πιο προσιτό ενεργειακό μέλλον για τους Βρετανούς και Ευρωπαίους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin