Image default
Ευρώπη

Νήσοι Φερόε προς Δανία για τα ρωσικά αλιευτικά: Μην ανακατεύεστε

Εναπόκειται στις Νήσους Φερόε να αντιδράσουν στην παρουσία ρωσικών αλιευτικών πλοίων στα λιμάνια τους, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων Φερόε Høgni Hoydal την Κοπεγχάγη μετά τις κατηγορίες ότι τα ρωσικά αλιευτικά πλοία που ελλιμενίζονται εκεί χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία.

Οι Νήσοι Φερόε αποτελούν αυτόνομη επικράτεια της Δανίας, με δική της κυβέρνηση και νομικό σύστημα, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της Δανίας. Η Κοπεγχάγη είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα των Νήσων Φερόε, αλλά διατηρούν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται διεθνείς συμφωνίες σε τομείς της αρμοδιότητάς τους, δηλαδή όσον αφορά το εμπόριο και την αλιεία.

«Οι Νήσοι Φερόε είναι απολύτως σε θέση να αξιολογήσουν τι συμβαίνει στο έδαφός τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων Φερόε Høgni Hoydal.

Η δήλωση του Hoydal ήρθε μετά την αναφορά ομάδας σκανδιναβικών μέσων ενημέρωσης ότι δύο ρωσικά αλιευτικά σκάφη με στρατιωτικό ραδιοεξοπλισμό επί του σκάφους ανακαλύφθηκε ότι είχαν ελλιμενιστεί περισσότερες από 200 φορές σε λιμάνια των Νήσων Φερόε μεταξύ 2015 και 2022. Τα πλοία αυτά είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιήθηκαν για κατασκοπεία.

Ο Søren Pape Poulsen, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος της Δανίας, δήλωσε ότι τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό εμπίπτουν στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και, ως εκ τούτου, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τα δικά του λόγια, «αδιαφορεί πλήρως» για τις αλιευτικές συμφωνίες που έχουν συνάψει οι Νήσοι Φερόε με τη Ρωσία και θέλει οι Νήσοι Φερόε να σταματήσουν άμεσα τον ελλιμενισμό και την παρουσία όλων των ρωσικών πλοίων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κυβέρνησης των Νήσων Φερόε διαφώνησε και είπε ότι δηλώσεις όπως αυτή του Søren Pape θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσπάθεια απενεργοποίησης της δημοκρατίας στις Νήσους Φερόε, καθώς προσπαθούν να καταστήσουν τα ρωσικά πλοία στις θάλασσες των Νήσων Φερόε ζήτημα της Δανίας.

«Θα έλεγα στον Søren Pape ότι γνωρίζουμε αυτή την αυτόματη αντίδραση, όπου παίζεις τον άσσο στο μανίκι, και δεν μπορώ να δω ακριβώς τι καλό κάνει», δήλωσε στην P1 Morgen το πρωί της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «οι φήμες για την αφέλεια των Νήσων Φερόε σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και στην παγκόσμια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι πολύ υπερβολικές».

Τα Νησιά Φερόε, τα οποία δεν είναι μέλη της ΕΕ, υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ διατήρησαν τις μακροχρόνιες εμπορικές τους σχέσεις με τη Ρωσία. Οι κυρώσεις επιτρέπουν στις χώρες να εξαιρούν το εμπόριο τροφίμων και έτσι οι Νήσοι Φερόε επέτρεψαν στα μεγαλύτερα ρωσικά αλιευτικά σκάφη να εισέλθουν στα λιμάνια των Φερόων – σε αντίθεση με τη Δανία και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Hoydal, οι αρχές των Νήσων Φερόε έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους σε όλη την αλιεία και τη μεταφορά αγαθών και τη δραστηριότητα που απορρέει από αυτήν. Πρόσθεσε ότι όλες οι παράνομες δραστηριότητες στα ύδατα των Νήσων Φερόε θα έχουν συνέπειες.

Ωστόσο, ο Hoydal δήλωσε ότι ακούει διαφορετικές αποχρώσεις στη δήλωση της δανικής κυβέρνησης για το θέμα από ό,τι από τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen (Φιλελεύθερο Κόμμα, Ανανεώσιμη Ευρώπη) τόνισε ότι η αλιευτική συμφωνία των Νήσων Φερόε με τη Ρωσία είναι θέμα των Νήσων Φερόε.

«Δεν είμαι σε θέση να παρέμβω σε αυτό. Αλλά αφού το είπα, είναι σαφές ότι αν υπάρχει κατασκοπεία κατά του δανικού βασιλείου, η Δανία πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα λάβει χώρα», δήλωσε ο Lund Poulsen.

Την Τετάρτη, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του ρωσικού προεδρικού γραφείου, διέψευσε σε δήλωσή του ότι η Ρωσία χαρτογραφεί τις υποδομές υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αγωγών φυσικού αερίου, καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου στη σκανδιναβική περιοχή.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin