Image default
Ευρώπη

Έλλειψη νοσηλευτών στα περιφερειακά νοσοκομεία της Βουλγαρίας

Η άνιση κατανομή του προσωπικού υγείας εξελίσσεται σε πρόβλημα, καθώς ο μειούμενος αριθμός νοσηλευτών στη βουλγαρική υγειονομική περίθαλψη πλήττει περισσότερο τα νοσοκομεία των μικρότερων πόλεων, δήλωσε στη EURACTIV ο μακροοικονομολόγος Arkadiy Sharkov, ειδικός στα οικονομικά της υγειονομικής περίθαλψης.

«Η άνιση κατανομή των ειδικών της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί πρόβλημα. Είναι συγκεντρωμένοι στις μεγάλες περιφερειακές πόλεις, ενώ οι νοσηλευτές γίνονται όλο και λιγότεροι στην περιφέρεια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στο βουλγαρικό νοσοκομειακό σύστημα όσον αφορά τους ειδικούς ιατρούς. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και όσοι εργάζονται σε αυτό είναι ένα σύστημα συνδεδεμένων δοχείων», δήλωσε ο Sharkov.

Εξήγησε ότι αν υπάρχουν λιγότεροι ειδικοί σε ένα από αυτά, αυτό επηρεάζει όλους στην αλυσίδα. «Δυστυχώς, οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας όσον αφορά την αμοιβή, καθώς και ο κίνδυνος βίας που βαραίνει τους επαγγελματίες υγείας, είναι παράγοντες που οδηγούν σε όλο και μικρότερη παραγωγή προσωπικού», πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία, η Λετονία και η Ελλάδα είναι οι χώρες της ΕΕ με τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών ανά 100.000 κατοίκους. Στη Βουλγαρία, η αναλογία είναι 421 νοσηλευτές ανά 100.000 κατοίκους το 2021, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι περίπου 900 νοσηλευτές ανά 100.000 κατοίκους.

«Ο μέσος όρος ηλικίας ενός Βούλγαρου νοσηλευτή είναι τα 58 έτη, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη δυναμική, την ικανότητα εργασίας και τις δυνατότητες εφοδιαστικής στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Η μέση αναλογία νοσηλευτών προς γιατρούς θα έπρεπε να είναι 2:1 και στη Βουλγαρία είναι 0,9 νοσηλευτές προς 1 γιατρό».

Ο αριθμός των γιατρών στη Βουλγαρία παρέμεινε σχετικά σταθερός από το τέλος της ολοκληρωτικής περιόδου το 1989 μέχρι σήμερα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευτών έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Άλλοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, όπως οι τεχνικοί ιατρικών και ακτινολογικών εργαστηρίων, οι οδοντοτεχνίτες και άλλοι, αυξάνονται, αν και ελαφρά. Παρά τη δυσαναλογία αυτή, οι νοσηλείες στη Βουλγαρία δεν έχουν μειωθεί, ούτε έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσοκομείων τα τελευταία 30 χρόνια.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin