Image default
Ευρώπη

Η τραπεζική κρίση είναι εδώ: Νέα βουτιά 50% για τη First Republic

Σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής της έχασε η First Republic Bank το βράδυ της Τρίτης, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου τα οποία έδειξαν ότι οι εκροές καταθέσεων τον Μάρτιο ήταν χειρότερες του αναμενομένου.

Η μετοχή έκλεισε με πτώση 49% στο νέο ιστορικό ναδίρ των 8,10 δολαρίων. Η τράπεζα ήταν η μετοχή με τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500 και εκείνη με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, σύμφωνα με τη Dow Jones Market Data.

Η First Republic ήταν μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών που βρέθηκαν στο στόχαστρο μετά την αιφνίδια κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Silvergate. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι εξετάζει «στρατηγικές επιλογές» αφού αποκάλυψε ότι έχασε καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων.

Σε επαγρύπνηση οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Λευκός Οίκος, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, είπε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει για συγκεκριμένες τράπεζες, αλλά πρόσθεσε πως θα πρέπει να είναι όλοι βέβαιοι ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και αν χρειαστεί θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν συφωνήσει να τοποθετήσουν καταθέσεις 30 δισ. δολαρίων στην τράπεζα – σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του πανικού. Αυτό όπως φαίνεται δεν καθησύχασε τους πελάτες της First Republic.

Σφυροκόπημα για τις μετοχές

Κάπως έτσι η μετοχή της είναι σήμερα 90% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου, όταν διαπραγματευόταν στα 115 δολάρια.

Και άλλες περιφερειακές τράπεζες έχουν δεχθεί σφυροκόπημα. Οι μετοχές της PacWest Bancorp έχουν υποχωρήσει 60% από τις αρχές Μαρτίου. Η τράπεζα σημείωσε πτώση 9% κατά την κανονική συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά στη συνέχεια έκανε άλμα 15% στις μετά συνεδριακές συναλλαγές. Και τούτο γιατί στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της αγοράς διεφάνη ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σταθεροποιηθεί οι καταθέσεις της.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin