Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Επιβραδύνθηκε σημαντικά η ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός προκάλεσαν προβλήματα στην αμερικανική οικονομία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023  με ρυθμό 1,1% έναντι 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη 2%,σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,7% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,8%. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις υποχώρησαν 12,5%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στην επιβράδυνση των σταθερών επενδύσεων εκτός του τομέα των ακινήτων, αναφέρει η έκθεση. «Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχει φτάσει σε σημείο καμπής, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν περιοριστεί  τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Τζέφρι Ρόαχ, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.

Σε ένα καθεστώς αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 4,75 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντάς το στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 9% τον Ιούνιο του 2022, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και θα απαιτήσει αυξημένα επιτόκια.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη έχει δεχθεί πλήγμα από προβλήματα στον τραπεζικό τομέα που είναι πιθανό να μολύνουν τη μελλοντική οικονομία. Αυτά τα δύο ζητήματα- ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed και μια αναμενόμενη πιστωτική κρίση στο μέλλον- αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση αργότερα αυτό το έτος.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας, με ποσοστό ανεργίας στο 3,5%, αναμένεται πάντως να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin