Image default
Ευρώπη

Τουρκία: Επικράτησαν οι ανησυχίες για τη λίρα- Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη, στην τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8,5%. Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους οικονομολόγους του -, λόγω της αστάθειας της τουρκικής λίρας και των ανησυχιών για μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος στο μέλλον, και άσχετα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα θα ”ακούσει” την αγορά στην τελευταία της συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής πριν από τις κρίσιμες εκλογές τον επόμενο μήνα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πάει ενάντια στις επιθυμίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια», έγραφε πριν τη συνεδρίαση το -.

Το τουρκικό νόμισμα σημειώνει χαμηλά ρεκόρ, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν κατά 4% έναντι του δολαρίου από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ακόμη και αν υποτεθεί μια ομαλοποίηση της πολιτικής μετά τις εκλογές, το τουρκικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει 30% έναντι του δολαρίου από τα τρέχοντα επίπεδά του, σύμφωνα με την JPMorgan.

Οι ανησυχίες για την λίρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στην κάλπη, πιθανότατα αποδείχθηκαν καθοριστικές για την κεντρική τράπεζα που δεχόταν πίεση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια, σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο αναφερόμενο στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου που περνάει μέσα από το χαμηλό κόστος δανεισμού παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα δύο χρόνων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε εννέα μειώσεις επιτοκίων- και σε καμία αύξηση-, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες. Κινήθηκε μάλιστα σε αντίθετη κατεύθυνση από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες που προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις για να καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμού.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin