Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Κατέσχεσαν φορτίο ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, δήλωσαν τρεις πηγές, και ημέρες αργότερα το Ιράν κατέσχεσε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο με πετρέλαιο σε αντίποινα, σύμφωνα με μια εταιρεία ναυτικής ασφάλειας.

Καθώς οι αγορές πετρελαίου παραμένουν νευρικές, η κατάσχεση του φορτίου είναι η τελευταία κλιμάκωση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης μετά από χρόνια πιέσεων για κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τις κυρώσεις και οι εξαγωγές πετρελαίου του έχουν αυξηθεί.

Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για μη στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η Ουάσινγκτον υποψιάζεται ότι το Ιράν θέλει να αναπτύξει πυρηνική βόμβα. Η εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι η κατάσχεση από τις ΗΠΑ έγινε τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ενέργεια του Ιράν την Πέμπτη.

Οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον πήρε τον έλεγχο του πετρελαϊκού φορτίου επί του δεξαμενόπλοιου Suez Rajan των Νήσων Μάρσαλ, αφού εξασφάλισε προηγούμενη δικαστική απόφαση. Η τελευταία αναφερόμενη θέση του δεξαμενόπλοιου ήταν κοντά στη νότια Αφρική στις 22 Απριλίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία εντοπισμού του πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ιράν κατέλαβε την Πέμπτη ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν, την τελευταία κατάσχεση ή επίθεση της Τεχεράνης σε εμπορικά πλοία στα επικίνδυνα ύδατα του Κόλπου. Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε την Παρασκευή ότι το δεξαμενόπλοιο αγνοούσε τις κλήσεις μέσω ασυρμάτου για οκτώ ώρες μετά τη σύγκρουση με ένα ιρανικό σκάφος, από την οποία τραυματίστηκαν αρκετοί άνδρες του πληρώματος και τρεις αγνοούνται.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin